ŽIVI ZID Dovest ćemo automobilsku industriju u Međimurje

Živi zid je na novinarskoj konferenciji predstavio naglaske iz svoga programa za Međimursku županiju za sljedeće četiri godine. Kako je istaknuo kandidat za župana dr. sc. Branimir Bunjac u Međimurju postoje svi preduvjeti za brzi razvoj, od zemlje, vode, klime preko tradicije i infrastrukture pa do onoga najvrijednijega, a to su marljivi i pošteni ljudi.

U Živome zidu smatraju da je Međimurje u dubokoj gospodarskoj i društvenoj krizi, kao uostalom i ostatak Hrvatske. Plaće su premale, mnoge kuće i lokali stoje prazni, a mladi se masovno iseljavaju. Ne tako davno Međimurje je bilo uzor susjedima, danas zaostaje za njima.

Takvo stanje treba promijeniti otvaranjem dobro plaćenih radnih mjesta, zaštitom domaće proizvodnje i uvođenjem novih tehnologija. Kao glavne poluge razvoja treba osigurati novi ciklus investicija, omogućiti poljoprivrednicima zaradu i razvijati turizam.

Do investicija treba doći kroz regionalnu suradnju, direktnim pregovorima sa dobrim tvrtkama i parntnerskim ugovorima. Branimir Bunjac je sa suradnicima već ostvario preliminarne kontakte sa automobilskom industrijom u Bavarskoj gdje postoji veliki interes za izmještanje proizvodnje i smanjenje troškova. Upravo ovih dana Maribor dobija pogon BMW-a gdje će biti zaposleno oko 3 tisuće radnika, a upravo takav projekt je cilj Živoga zida za Međimurje u narednom razdoblju.

Uz to, namjeravaju otvoriti tehnološki park gdje će doći do sinergije obrazovanja i poduzetništva. Učenici i studenti bi dobijali kvalitetnije praktično iskustvo i veće znanje, tako da bi odmah po zavreštku školovanja bili korak ispred konkurencije. To bi im omogućavalo brže zapošljavanje i osamostaljivanje od roditelja, a samim time manje bi imali želju za iseljavanjem. U konačnici tehnološki park će omogućiti razvoj vlastite industrije, inovacija i pilot projekata.

Što se tiče poljoprivrede kapitalni projekt predstavlja otvaranje regionalne hladnjače koja bi bila u vlasništvu proizvođača kako bi poljoprivrednici svoje proizvode mogli prodati po boljim cijenama. Uz hladnjaču, potrebno je otvoriti i veletržnicu i burzu poljoprivrednih proizvoda. Seljacima treba omogućiti otkup poljoprivrednih proizovda koji će potom biti distrubirani u smještajne jedinice, vrtiće, škole, bolnicu, umirovljenički dom i menze.

Turizam predstavlja veliki gospodarski potencijal, a u Međimurju je vrlo slabo iskorišten. U tom smislu potrebno je poticati lokalne manifestacije, autohtonu gastronomsku ponudu, otvaranje etno zbirki, suvenirnica i muzeja, vidikovaca, biciklističkih i trim staza, sanjkališta, hostela i kampova. U Hrvatsku dolazi ogroman broj turista, a vrlo malo ih zastane u Međimurju što je šteta.

Osobiti naglasak treba staviti i na obrazovanje bez kojega potencijali ostaju neiskorišteni. Žalosno je da je Međimurje županija sa najnižim postotkom visokoobrazovanih u Republici Hrvatskoj. Živi zid se zalaže za uvođenje jednosmjenske nastave, besplatne udžbenike i radne bilježnice, prijevoz učenika, uklanjanje politike iz odgoja i obrazovanja, osobito pri imenovanju ravnatelja i zapošljavanju, opremanje postojećih škola i uvođenje alternativnih škola.

Žele obnoviti školske zadruge, vrtove i voćnjake, ali i osuvremeniti škole za što između ostaloga predlažu postavljanje hot spotova za besplatni internet i „pametnih klupa“ u blizini škola.

Podrazumijeva se da Živi zid osobitu pažnju posvećuje humanosti i socijalnoj pravdi, borbi protiv ovrha i blokada, za pomoć siromašnima i bolesnima. Namjeravaju isključiti javne bilježnike i odvjetnike iz postupaka ovrha, ponuditi građanima besplatnu pravnu pomoć, a posebnu pozornost obratiti na umirovljenike.

Umirovljenicima treba osigurati dovoljno mjesta u domovima i niže cijene, omogućiti bolju zdravstvenu skrb i davati im olakšice kao bi imali mirniju starost i dostojanstven život.

Uz Branimira Bunjca na konferenciji su govorili Nino Vrhar, kandidat za dožupana, Snježana Sabolek, kandidatkinja za načelnicu općine Dekanovec i Luka Nuić, kandidat za Gornji Mihaljevec.

Nino Vrhar ima dugogodišnje iskustvo u najvećim svjetskim tvrtkama, tečno govori strane jezike i zadužen ja za komunikaciju s investitorima. Snježana Sabolek je veliki favorit za pobjedu na izborima u svojoj općini u kojoj želi postići veće zajedništvo mještana i socijalnu pravednost. Luka Nuić, ing., smatra da je politika jedini put da se postigne nešto u svojoj sredini i poziva građane da se odazovu na izbore i uključe u odlučivanje na lokalnoj razini.

Živi zid na izborima očekuje vrlo dobar rezultat.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

U Letovaniću očekuju vrhunac vala iz Karlovca tijekom dana
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.