OTKRILI novu veliku prednost konzumiranja mediteranske hrane

Znanstvenici su pratili više od 62.000 žena u razdoblju od 20 godina, te primijetili da se rizik od raka dojke povećava s obzirom na hranu koju konzumiraju.

One koje su u većoj mjeri konzumirale mediteransku hranu bogatu biljnim proteinima kao što su riba i maslinovo ulje imale su manje izglede da razviju ER-negativnih karcinoma dojke od žena koje nisu konzumirale takvu hranu.

Tipična mediteranska prehrana uključuje visok unos biljnih proteina, kao što su orasi, leća i grah, cjelovite žitarice, riba i "zdrave" mononezasićene masti kao što su maslinovo ulje.

Potrošnja bijelog, riža, crvenog mesa i slatkiša trebala bi biti svedena na minimum.

Profesor Piet van den Brandt, sa Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Cancer, rekao je: "Naše istraživanje pomoći će da osvijestimo žensku populaciju o prehrambenim navikama koje znatno mogu mogu utjecati razvoj raka dojke.

Moramo uzeti u obzir da je i alkohol koji je inače sastavni dio tradicionalne mediteranske prehrane, bio isključen iz studije jer su prethodni rezultati pokazali da se rak dojke može spriječiti prestankom konzumacije alkohola.

Ovakvo otkriće je dobrodošlo za daljnja istraživanja i razumijevanje faktora rizika za različite podtipove raka dojke.

Međutim, važno je imati na umu da uz uravnoteženu prehranu i redovita tjelovježba može pomoći smanjiti rizik od raka, te je bitno obratiti pozornost na obje stavke.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Vegeta u restoranu Michael Jordana u New Yorku
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.