MANJE JE VIŠE Igrajmo se začinima, smanjimo unos soli

The World Health Organization(WHO)donosi prehrambene smjernice koje pružaju važne savjete o prehrani, a one uključuju energijsko nutritivnepreporuke, kao i one za smanjenje unosa soli, šećera i trans masnih kiselina.

Hraniti se zdravije i raznovrsnije, danas je prehrambeni trend pa tako većina smjernica, uz stručne preporuke sadrži i određene recepte i upute kako izabrati i pripremiti zdraviju hranu. Izuzetno je stoga korisno i važno stvoriti temelje u kojima će cijela obitelj, a posebno djeca i adolescenti steći pozitivne i dobre navike koje se odnose na kupovinu zdravijih i kvalitetnijih namirnica te redovite i svježe pripremljene obroke.

Zašto je važno smanjiti unos soli?

Reducirani unos soli u organizam, od dječje pa sve do odrasle dobi,izravno je povezan sa smanjenjem mogućnosti za razvoj visokog krvnog tlaka, a samim time i srčanožilnih bolesti u odrasloj dobi.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. Godine, ciljne vrijednosti u programu smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli su 5 grama dnevno za opću populaciju, a za djecu i trudnice i manje.

Osobe s određenim zdravstvenim problemima kao što su visoki krvni tlak, bolesti bubrega i srčanožilne bolesti mogu imati značajne koristi od prehrane koja ima smanjen udio soli. Niži unos soli kroz hranu povezan je i s drugim zdravstvenim dobrobitima, uključujući i smanjenje rizika od bubrežnih kamenaca i osteoporoze.

Začinite umjesto da solite!

Iako je teško naglo smanjiti količinu soli u prehrani, postupno smanjenje uz promjenu prehrambenih navika kod većine ljudi donosi dugoročno pozitivne rezultate. Začini su odlična zamjena za sol u svakodnevnoj pripremi hrane.

Biranjem svježeg začinskog bilja, mješavinesuhih začina bez soli, soka od limuna, ocat s različitim začinskim biljem može biti dobra alternativa soljenki.

Isto tako, odabir namirnica sa smanjenim unosom soli utječe na količinu soli koju dnevno unosimo u organizam te je iz tog razloga važno obratiti pažnju na proizvode koje kupujemo i dati prednost onima koji sadrže smanjenu količinu soli.

Važna je samo volja i ustrajnost

Potreba za slanom hranom je stečeni okus, a okusni pupoljci mogu se priviknuti na manje slano za nekoliko tjedana. Naučite članove obitelji na okus hrane prije dodavanja soli.

Kuhajte s vrlo malo soli i s puno začina, jer uvijek možete dodati sol, ali ju iz jela ne možete oduzeti.

Jedna čajna žličica sadrži otprilike 5 grama solim, a umjesto soli mogu se koristiti drugi začini i začinsko bilje poput origana, metvice, bosiljka, ružmarina, lovora, vlasca, kajenskog papra, đumbira, kurkume, crvene paprike, currya ili cimeta. Za početak kombinirajte sol s biljnim začinima te postupno smanjujte količinu soli u hrani.

Upravo je to ono što danas rade vodeće prehrambene industrije kako bi na tržište isporučili što zdravije proizvode pa zašto ne biste i vi?

Začini i jela koja se najbolje slažu

- Lovor -variva s mesom i povrćem, grahorice, mahunarke, temeljci
- Ružmarin -svinjetina,riba, piletina, mahunarke, marinade
- Mažuran (origano) - govedina, piletina, svinjetina, janjetina, meso s roštilja, mahunarke, pizza
- Kadulja - svinjetina, piletina, puretina, patlidžan, umaci i preljevi
-Kim - govedina, piletina, svinjetina, mahunarke, grahorice, kupusnjače
- Timijan - govedina, piletina, svinjetina, ribe, mahune, cvjetača, patlidžan, repa, mrkva
-Curry - piletina, puretina, govedina, svinjetina, riža, marinade
- Đumbir, Kurkuma, Kajenski papar- govedina, svinjetina, puretina, piletina, riža, mahunarke
- Kopar - salata od svježeg kupusa, govedina, piletina, marinade, umaci
- Kardamom - voće i kolači

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Centar grada kao modna pista: Walkmaxx predstavio novu kolekciju na originalan način!
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.