CRNI PAPAR: Lijek za bolju probavu i brže mršavljenje

Crni papar neizostavan je sastojak u različitim jelima, ali je također lijek za mnoge zdravstvene probleme. Pomaže kod problema s probavom, ublažavanja simptoma prehlade i gripe, smiruje upale te potiče brže mršavljenje.

Porijeklo i karakteristike crnog papra

Crni papar (Piper nigrum) višegodišnja je drvenasta biljka iz porodice Piperaceae. Što se tiče same biljke, ona može doseći nevjerojatno visinu i do 15 metara. Raste kao grm, a trenutno razlikujemo preko 2000 vrsta papra. Ova zdrava biljka potječe iz daleke Azije, točnije s područja južne Indije. Crni papar najpoznatija je vrsta papra u svijetu, za razliku od bijelog, crvenog ili zelenog.

Neizostavan dodatak jelima

Ono po čemu se crni papar najviše razlikuje i ističe od ostalih jest njegova ljekovitost. Naime, ova vrsta papra pomaže pri prevenciji i liječenju mnogih zdravstvenih problema. Ovaj popularan začin prvenstveno se koristi u kulinarstvu, ali također pomaže pri prevenciji raznih bolesti.

Zahvaljujući ljekovitim svojstvima kojima raspolaže, crni papar preporučuje se konzumirati što češće. Plodovi crnog papra koriste se kod pripreme raznih juha, jela s povrćem, mesnih jela, tamnih umaka, priloga i salata. Crni papar svakom jelu dat će specifičnu aromu koja obogaćuje početni okus jela.

Crni papar bogat je nutritivnim tvarima, sadrži mnoštvo vitamina, minerala, ugljikohidrata, bjelančevina te eteričnih ulja. S obzirom na veliku nutritivnu vrijednost, papar se već od davnih dana koristi kao jedan od najvažnijih začina većine jela.

Sonar lineup
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.