U KAPELI KOD OTOKA Proslavljen spomendan svetog Huberta

U petak, 3. studenog, proslavljen je spomendan svetog Huberta, u njemu posvećenoj kapeli kod Otoka. Svetac kojega lovci slave kao svojeg zaštitnika u mladosti je bio lovac.

Nakon što je prilikom lova između rogova jelena vidio raspetog Krista krenuo je putem obraćenja i postao biskup u Liegeu gdje je službovao do smrti. Umro je prirodnom smrću 30. svibnja 727., za vrijeme molitve Oče naš. Pokopan je u crkvi sv. Petra u Liegeu, a 3. studenoga 743. su prenijeli tijelo u benediktinsku opatiju Ardenima. Zato se i njegov spomendan časti toga dana.

Mjesto je pak nazvano njegovim imenom Sveti Hubert i poznato je kao hodočasničko mjesto svetog Huberta. Zaštitnik je lovaca, grada Liegea, lovačkih pasa, šumara, mesara, a zazivaju ga i kao zaštitnika od bjesnoće pasa i uboda zmije.

Svetu Misu predvodio je vlč. Hrvoje Damiš, župni vikar župe sv. Jakoba iz Preloga, uz župnika, prečasnog Antuna Hoblaja te vlč. Antuna Štefana. Pjesmom su u svetoj misi sudjelovali članovi Mješovitog pjevačkog zbora župe sv. Jakoba, javlja Prelog.hr.

Slavlju su prisustvovali i oni čiji je sveti Hubert zaštitnik, članovi Lovačkog društva Prepelica iz Preloga, a nazočio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

SDP-ovki prekipjelo i dala ostavku: 'Mogu li se kvazipolitičari odmaknuti od ukorijenjenih poimanja da su žene bića drugog reda?!
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.