PRIZNANJE Knjižnica Grada Preloga proglašena knjižnicom godine!

– Ova je nagrada potvrda sjajne zajednice članova i korisnika te svih ljudi koji nam pomažu u radu. Pokazali smo da i male knjižnice, često zapostavljene, mogu raditi jednako kvalitetno, ako ne u nekim slučajevima i bolje od velikih knjižnica – kaže Maja Lesinger, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, “knjižnice godine” prema izboru Hrvatskog knjižničarskog društva.

Nije mala stvar za gradić sa svega 8000 stanovnika doći do te titule u konkurenciji višestruko većih i financijskih jačih jedinica lokalne samouprave.

S dvije djelatnice

Knjižnica ima 860 članova, najstariji ima 91 godinu, a najmlađi nekoliko mjeseci jer zahvaljujući projektu “Knjiški anđeli” sve bebe s područja grada dobivaju na dar besplatnu članarinu i paket sa slikovnicom, magnetićem i platnenim anđelom.

Upravo su projekti ti koji uz posudbu knjiga kao redovnu djelatnost privlače građane u tu ustanovu. Članovi knjige mogu produljiti i rezervirati preko Facebook stranice, u “zoni znanja” je zbirka QR kodova s pomoću kojih članovi mogu pretražiti online knjižnice, kataloge i druge izvora informacija na internetu putem pametnih telefona i tableta.

Učenici tu mogu provesti vrijeme čekajući školski autobus, preko ljeta ispred knjižnice je postavljena terasa za čitanje novina, druženje i surfanje internetom, a čitati se može i u ambulanti u kojoj je postavljen ormarić ispunjen knjigama.

Knjižnica je prošle godine imala 13.017 posjeta, od kojih se 6017 odnosi na članove i posudbu, a 3633 na posjete manifestacijama. Knjižnica uz ravnateljicu Lesinger, koja ujedno radi kao knjižničarka, od veljače ove godine ima zaposlenu i knjižničarku Dominiku Lukačić-Murković pa radi s dvije djelatnice.

– Knjižnicu smatramo informacijsko-komunikacijskim središtem naše zajednice. Kod nas nema uštogljenosti ni stišavanja, nitko vas neće ukoriti ako glasno govorite ili se smijete, kažu.

Uručenje plakete

- U knjižnici zna svirati i glasna glazba, pozivamo neobične goste, razbijamo stereotipe o knjižnici, dajemo ljudima riječ i mogućnost sudjelovanja u našem radu. Ne gledamo što tko čita ili pak koliko mu treba da nešto pročita. Važno nam je da se čita i da se dolazi u knjižnicu u kojoj se baš svatko osjeća kao da je došao u svoju dnevnu sobu – ističe M. Lesinger.

Knjižnica organizira i Trivija kviz, ležerniji oblik pubquiza. Organiziran je i klub čitatelja “Kičita”. Redovito se mjeri i zadovoljstvo korisnika, a njih 99 posto dalo je knjižnici najviše ocjene. Plaketa “Knjižnica godine” bit će uručena 11. studenog u povodu Dana hrvatskih knjižnica.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Janet Jackson dobila nagradu 'Billboard Icon': govor posvetila svim ženama
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.