PRELOG Grad će zaposliti 10 žena koje će pomagati starijim ljudima

U prostorima gradske uprave Grada Preloga održana je, u srijedu, 7. veljače 2018. godine, početna konferencija projekta 'Pomozi, zaposli, usreći', koji se provodi u sklopu Programa zapošljavanja žena – 'Zaželi', raspisanog od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Unutar ovog projekta Gradu Prelogu dodijeljeno je ukupno 2.016.222,80 kuna uz stopostotno financiranje od strane Ministarstva. Projektom „Pomozi, zaposli, usreći“ želi se unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, te ujedno smanjiti postotak nezaposlenih žena i potaknuti njihovo zapošljavanje. S druge strane cilj je i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika i to starijih osoba, osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom.

U okviru projekta zaposliti će se 10 žena i to nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem starije od 50 godina. Ovim projektom ženama se otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja a samim time i jačanje njihove pozicije u obitelji i zajednici.

Sudionike početne konferencije pozdravio je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, a o samom je projektu govorila voditeljica projekta Mateja Kavran Matjačić.

- Iako Grad Prelog ima gotovo najmanji postotak prijavljenih na zavodu za zapošljavanje, preko 60 % prijavljenih čine zapravo žene pripadnice ciljane skupine. Zajedno ćemo olakšati pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ciljanih skupina i tako povećati kvalitetu života u našoj lokalnoj zajednici. Ovaj projekt nije po vrijednosti najvažniji, ali je najvažniji upravo zbog aspekta zapošljavanja žena. Nadamo se da ćemo pomoći obiteljima onih žena koje će se uključiti u ovaj projekt - rekao je Kolarek.

Sve partnere u projektu pozdravila je i Miljenka Radović, pročelnica Upravnog odjela za upravu i društvene djelatnosti Grada Preloga.

Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Projekt je namijenjen zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice.

Zahvaljujući ovome pozivu na području čitave Hrvatske planira se zaposliti gotovo 3.000 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige za gotovo 12.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.

Projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka. Organizacija početne konferencije projekta financirana je u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Zaboravili ste platiti račun pa su vas nazvali 'utjerivači' iz agencije? Evo kakav unosan biznis stoji iza svega
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.