FOTO Proslavljen blagdan Gospe Snježne u Oporovcu

Proteklog je vikenda, u Oporovcu proslavljen blagdan Gospe Snježne, koji se u Oporovcu slavi kao mjesno proštenje. U kapelici je središnju svetu misu pred mnoštvom vjernika predvodio župnik župe sv. Roka Draškovec Mato Vonić.

Oporovec se uz Hemuševec, Čukovec i Donji Kraljevec te Draškovec, nalazi u sastavu župe sv. Roka Draškovec. Uz predstavnike Mjesnog odbora Oporovec, slavlje su uveličali gradonačelnik Ljubomir Kolarek te predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki.

Gospa Snježna, Gospa od Sni(je)ga ili Ledena Gospa, katolički je blagdan koji se slavi 05. kolovoza. Blagdan nosi ovaj naziv prema legendi nastaloj u 13- stoljeću, po kojoj se u noći 3. kolovoza 352.

Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike, te po njemu nosi i naziv Liberijanska bazilika. To je slavna rimska bazilika, jedna od četiri tzv. "velike bazilike".

Naknadno ju je preuredio papa sv. Siksto III. te je, u spomen Efeškog sabora na kojem je donesena dogma o Marijinom Bogomajčinstvu, posvetio Presvetoj Bogorodici. Umjetnici prikazuju Gospu Snježnu okruženu anđelima koji u rukama ili na pladnjevima nose grude snijega. Neki umjetnici prikazuju viđenje pape u snu. U ikonografiji često je prikazan i patricije Ivan i njegova supruga kako se klanjaju pred papom. U samoj bazilici nalazi se i najstariji prikaz sv. Marije Snježne na mozaiku iz 1308. godine, javlja Prelog.hr.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Orkanski vjetar na sjeveru Europe - nosi ljude i kamione: u Nizozemnskoj troje mrtvih!
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.