'Grad Čakovec nije opstruirao županijske projekte već obratno'

U priopćenju koje prenosimo u potpunosti gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač odgovara na medijske napade župana Posavca:

'Grad Čakovec i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač odlučili su radi istinitog informiranja javnosti odgovoriti na tvrdnje koje je u intervjuu iznio međimurski župan Matija Posavec. Suprotno tvrdnjama župana, Grad Čakovec je svih ovih godinama pokušavao biti konstruktivan partner, ali bi redovito nailazio na zid u osobi župana Matije Posavca.

Kako se župan u intervjuu unatoč eksplicitnoj tvrdnji nije potrudio nabrojati koji su to zajednički projekti propali radi nesuradnje Čakovca s Međimurskom županijom, grad Čakovec je odlučio nabrojati neke koji su propali jer nisu naišli na razumijevanje u osobi župana Matije Posavca.

Ne samo da nisu prihvaćane inicijative Grada, nego su sve inicijative županije koje su dolazile u Grad bile su usmjerene prema smanjivanju ili ukidanju nekih, u prethodnim mandatima dogovorenih i uhodanih zajedničkih projekata. Tako je Međimurska županija 2016. godine ukinula sufinanciranje pučke kuhinje, što su dogovorili prethodni župan i gradonačelnik.

Grad Čakovec zbog toga ipak nije smanjivao broj korisnika ovog socijalnog programa, već su pronašli dodatna financijska sredstva. Županovom inicijativom također se nastojao promijeniti ugovor o sufinanciranju Knjižnice 'Nikola Zrinski' na štetu te ustanove. Nadalje, župan kao predlagač Proračuna iz godine u godinu smanjuje sredstva Centru za kulturu koji se nalazi u Čakovcu, ali ga koriste svi stanovnici županije.

Svaki pokušaj da građani Čakovca iz županijskog proračuna dobiju potporu poput drugih gradova i općina u Međimurju u startu je odbacivan. Iako građani Čakovca čine otprilike četvrtinu stanovnika županije, u županijskom proračunu odbijeno je da barem 10 posto potpora i sufinanciranja lokalnih potreba bude usmjereno prema gradu.

S druge strane, Grad Čakovec se ove godine uključivao u sufinanciranje županijskih ustanova kao što je Muzej Međimurja u Čakovcu zato što smatra kako je riječ o ustanovi i zdanju koje mora biti budu reprezentativno za Čakovec, Međimurje i Hrvatsku.

'U nizu zlonamjernih tvrdnji, župan primjerice ponovno iznosi da sanaciju nadvožnjaka trebamo riješiti prekategorizacijom ceste iz lokalne u državnu. Pritom zaboravlja da to nije stvar nečije dobre volje ili dogovora, već realne potrebe koja se utvrđuje stručnim analizama. Prekategorizacija na taj način nije moguća, a osoba koja bi to potpisala, potpisala bi i svoju kaznenu prijavu. Ja to ne želim učiniti.'

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Inicijativa 'Narod odlučuje' objavila koliko je dosad skupila potpisa!
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.