FOTO Svečana proslava Antunova na čakovečkom Jugu

Vjernici župe svetog Antuna Padovanskog Čakovec - Jug proslavili su u utorak 13. lipnja svog nebeskog zaštitnika. Središnje euharistijsko slavlje u 11 je sati predvodio sisački biskup mons. dr. Vlado Košić.

Prije samog misnog slavlja, oko crkve i okolnim ulicama održana je procesija s likom sv. Antuna u kojoj su sudjelovali članovi Zrinske garde Čakovec, DVD-a Pustakovec - Buzovec - Putjane, zatim Udruga zlatne ruke, nekoliko čakovečkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, mali folkloraši 2. osnovne škole Čakovec, KUD Mačkovec te velik broj ostalih vjernika i vjeroučenika.


 
Na početku euharistijskog slavlja sve je, a posebno biskupa Košića, srdačno pozdravio domaći župnik fra Tomislav Božiček. U svojoj je propovijedi mons. Košić, između ostaloga, naglasio značaj zagovora i molitve svetom Antunu.

- Sveti Antun je bio veliki propovjednik koji je zaslužio da već godinu dana nakon smrti bude proglašen svetim. Možemo reći da je sveti Antun najpopularniji svetac i zato ga zovu svecem cijeloga svijeta. Antun je propovijedajući o Isusu Kristu mogao obraćati veliko mnoštvo ljudi, a znamo da su u srednjem vijeku bile mnoge hereze i vladala su mnoga krivovjerja. Mnogi su se heretici preobratili na njegovu riječ.

Stoga molimo da i u našem društvu među nama vjernicima, ali i onima koji Isusa ne prihvaćaju kao spasitelja, pobjeđuje naš kršćanski život, da se postide oni koji nama prigovaraju da mi ne živimo kako treba kršćanski život. Svetog Antuna također smatraju i najvećim čudotvorcem, od rješavanja i pronalaženja malih stvari do velikih problema koji tište pogotovo naše obitelji, ali i cijelo društvo. Često smo i mi kao zajednica izgubljeni, pa molimo svetog Antuna da iz tih lutanja i slijepih ulica pronađemo izlaz - poručio je mons. Košić.

Podsjetio je biskup Košić kako su oba sveca po kojima nose imena čakovečke župe zaštitnici djece, sveti Nikola i sveti Antun. Stoga ga je obradovao i velik broj djece u crkvi.

- No, pitamo se je li nama i našoj djeci Isus zaista najsvetiji i najvažniji primjer. Svojom pokorom i svećeničkim svjedočenjem i služenjem idimo u vjeri pred ljudima da se obraćaju Isusu i njega da slijede. Postoje problemi i u našoj domovini te i za njih moramo moliti.

Svojim životom i zalaganjem mi kršćani trebamo svjedočiti vrijednosti života svakog djeteta. Pitamo se koliko smo mi zapravo stvarni kršćani. Kršćani nisu samo oni koji su upisani u Matice, koji imaju sve sakramente i koji dođu u crkvu živjeti samo jedan liturgijski život.

Trebali bi iz tog susreta s Bogom poteći kao iz izvora u život. Danas smo prije mise u procesiji odnijeli svetog Antuna po ulicama oko crkve. Odnesimo tako i našu kršćansku vjeru u svakodnevni život - poručio je biskup Vlado Košić na misnom slavlju u Čakovcu, javljaju iz Varaždinske biskupije.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Alarmantno upozorenje o štetnosti mobitela nevidljivo na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.