ČAKOVEC Otvorena ispostava Državnog arhiva za Međimurje

U utorak je prigodnom svečanošću obilježen početak rada ispostave Državnog arhiva za Međimurje u Čakovcu. Od danas građani Čakovca i okolice, ali i cijelog Donjeg Međimurja, više neće morati po potrebne dokumente putovati u Štrigovu, već će sve usluge moći dobiti u Čakovcu.

Nove prostore otvorili su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar i voditelj Uprave za arhivistiku pri Ministarstvu kulture Branko Kaleb.

Grad Čakovec ustupio je prostor u kojem se nalazi Ispostava, a Državni arhiv za Međimurje i Ministarstvo kulture prostor su opremili i uredili. Kako je rekao gradonačelnik, uređenjem i otvaranjem ove ispostave, svim stanovnicima Čakovca, ali i ovog dijela Međimurja, omogućuje se da brže, jednostavnije i jeftinije dođu do potrebnih arhivskih dokumenata, primjerice starih građevinskih dozvola i slično.

- Čakovec je administrativno središte Međimurja, a Državni arhiv je do danas bila praktički jedina institucija koja nije imala ured u Čakovcu. Ovo otvaranje ide u korist građanima, a dok se u potpunosti informatizira i digitalizira, usluge će se moći dobiti istog trena - rekao je, među ostalim, gradonačelnik Kovač.

Prije 10 godina kad je osnovan Državni arhiv za Međimurje, za njegovo sjedište odabrana je Štrigova, gdje se, u prostoru stare škole, od 2002. godine nalazila ispostava varaždinskog arhiva. Iako je otvaranje ove ustanove u tom dijelu Međimurja pozitivno, građanima je to stvaralo poteškoće, jer su za svaki dokument koji su trebali od arhiva trebali otići do Štrigove, što im je stvaralo troškove.

- Zahvaljujem se gradonačelniku Kovaču što nam je izašao u susret te ustupio ovaj prostor u središtu Čakovca, jer ovime našu uslugu približujemo svim građanima - naglasio je ravnatelj DAM-a Jurica Cesar.

Otvaranje nove ispostave pozdravio je i Branko Kaleb iz Ministarstva kulture, naglasivši da će se ulaganja nastaviti, ne samo kroz uređene prostora, već i kroz digitalizaciju građe.

Ispostava Državnog arhiva za Međimurje u Čakovcu, nalazi se u Ulici Kralja Tomislava 34, u samom središtu grada. Radno vrijeme ispostave je utorom od 12 do 15 sati, četvrtkom od 12 do 15 te petkom od 9 do 12 sati. Naravno, ukoliko se ukaže potreba ono će se produžiti.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Tužili 30-godišnjeg sina jer se nije htio iseliti iz obiteljske kuće: sud naložio njegovu deložaciju!
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.