UPOZORENJE KOMUNALACA Voda će od 2018. biti skuplja između 10 i 30 posto

Nakon poskupljenja električne energije koje će stupiti na snagu u listopadu, hrvatskim građanima od početka sljedeće godine prijeti i poskupljenje vode i to za 10 do 30 posto.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, naime, pustilo je u javnu raspravu prijedlog izmjena i dopuna Zakona u financiranju vodnog gospodarstva, a na koji su odmah reagirali iz Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije s upozorenjem da će usvajanjem i odredbe kojom je određeno da isporučitelji vodnih usluga postaju obveznici plaćanja naknade za korištenje voda i to prema kubnom metru zahvaćene vode doći do poskupljenja vode za krajnje korisnike. Tu naknadu trenutačno plaćaju krajnji korisnici i to prema potrošenoj količini vode.

Gubi se 50 posto vode

S obzirom na to da se u hrvatskom vodovodnom sustavu gube ogromne količine vode, oko 50 posto, primjena sporne odredbe odgađala se u više navrata još od 2010. U Grupaciji vodovoda navode da je naknada za korištenje vode 2010. iznosila 0,80 kuna, a da danas ona iznosi 2,85 kuna po kubnom metru.

Upozoravaju da će se efekt promjene obračuna naknade za korištenje voda s krajnjeg korisnika na isporučitelja vodne usluge odraziti ne samo na troškovnoj strani isporučitelja već i na prihodovnoj strani jer se gubi prihod od pet posto kao naknada za izradu obračuna prema krajnjim korisnicima.

– Što se troškovne strane tiče, naknada postaje oporeziva – PDV 13 posto. Posljedično cijena metra kubičnog vode krajnjem potrošaču će rasti, procjenjujemo 10-30 posto, a bez stvarnog učinka za poboljšanje usluge ili smanjenje gubitaka – tvrde u Grupaciji u kojoj smatraju da bi spornu odredbu Zakona trebalo brisati i zadržati dosadašnji način obračuna naknade za korištenje voda. Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić danas je pak poručio da neće doći do poskupljenja vodne naknade.

– Suočeni smo s time da oko pola vode koja se zahvati nestaje i ne dođe do krajnjeg potrošača te ćemo na sve moguće načine poticati upravo rekonstrukciju i sanaciju vodovodne mreže u Hrvatskoj – poručio je Ćorić.

Sanacija sustava

Istaknuo je da će se u proračunu Hrvatskih voda već sljedeću godinu osigurati 100 milijuna kuna sredstava za pripremu dokumentacije za natječaj za rekonstrukciju i sanaciju vodovodne mreže, a u sljedećim godinama i veće iznose, a kako bi se pri kraju 2026. značajno smanjili gubici u hrvatskom sustavu.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Janet Jackson dobila nagradu 'Billboard Icon': govor posvetila svim ženama
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.