STIŽU RJEŠENJA Evo kada bi povrat poreza trebao 'sjesti' na vaš račun

Godišnji obračun poreza i prireza na dohodak za 2016. godinu za većinu građana automatski se izrađuje u posebnom postupku. Prijavu su samostalno morali dostaviti samo privatnici (obrtnici i slobodna zanimanja) koji vode poslovne knjige te građani s oporezivim prihodima o kojima Porezna uprava nije imala saznanja.

Svim građanima kojima se u posebnim postupku utvrdi razlika za uplatu ili povrat Porezna uprava je dužna do 30. lipnja dostaviti privremeno porezno rješenje, a na to rješenje moguće je do 1. kolovoza podnijeti prigovor, javlja Tportal.

Kako doznaju iz Porezne uprave, dostava privremenih poreznih rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te razlici za uplatu ili povrat poreza za 2016. godinu započela je 3. svibnja, a 31. svibnja poreznim obveznicima otpremljena su ukupno 958.643 rješenja.

Dobra vijest je to da većina poreznih obveznika može očekivati povrat poreza. Prema procjenama Porezne uprave, građana kojima po godišnjem obračunu poreza i prireza na dohodak za 2016. godinu proizlazi razlika za povrat je 1.087.963, a očekuje se da će porez morati uplatiti 99.651 obveznik.

Povrat poreza kreće sredinom kolovoza, a u većini slučajeva dodatni prihod mogu očekivati oni koji su ostvarili oporezive prihode, a nisu bili zaposleni tijekom cijele godine. Godišnjim obračunom njima se umanjuje porezna osnovica za dio osnovnog poreznog odbitka koji nije iskorišten tijekom godine.

U Poreznoj upravi naglašavaju da će povrati više plaćenog poreza i prireza biti upućeni na račune koji su joj bili dostupni. U slučaju da porezni obveznik nema otvoren račun kod poslovne banke, dobit će gotovinski nalog za isplatu.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Štromar o presudi: 'Ponovio bi sve opet da učenicima osiguram prijevoz'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.