SLOVENIJA vratila Hrvatskoj 100 tona hrane s isteklim rokom trajanja

Slovenija je Hrvatskoj vratila oko 100 tona otpada koji je nezakonito u prosincu 2016. godine prevezen preko granice u slovensku bioplinaru ECOS u Lendavi.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak zatražio je očitovanje Ministarstva zaštite okoliša o sirovinama koje su iz Hrvatske dopremljene u ECOS u Lendavi, gdje se lokalno stanovništvo pobunilo zbog neizdrživa smrada koji se za vjetrovita vremena širio čak i do desetak kilometara udaljenog Murskog Središća.

U Ministarstvu ističu da ih je 6. lipnja slovenski Inspektorat za okoliš i prostor obavijestio o pronađenoj većoj količini otpada koji je tijekom prosinca 2016. nezakonito dopremljen od dobavljača iz Hrvatske na oporabu u bioplinaru ECOS.

– Tijekom više inspekcijskih nadzora slovenske inspekcije zaštite okoliša pronađeno je 17,8 tona otpadne hrane s isteklim rokom trajanja i 393 tone brašna za koje je naknadno utvrđeno da se radi o otpadnom metioninu (esencijalna aminokiselina), dodatku prehrani, te više komada ispražnjene transportne ambalaže u kojoj je otpad dopremljen u Lendavu – kaže pomoćnica ministra Anamarija Matak.

Nakon što je obaviješteno o otpadu, Ministarstvo je pokrenulo postupak povrata, no kako je Slovenija obavijest o inspekcijskom nadzoru proslijedila nekoliko tjedana kasnije, dio zatečenog otpada u međuvremenu je obrađen u ECOS-u, pa je za povrat Hrvatskoj ostalo oko 100 tona.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Cijena nafte porasla šesti tjedan zaredom: dosegnula najvišu razinu u zadnje tri godine
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.