SASTANAK U MEĐIMURJU HŽ uvodi pametne kartice i vagone za bicikle

U Maloj vijećnici Međimurske županije održan je danas sastanak župana Međimurske županije Matije Posavca, pročelnika UO za društvene djelatnosti Branka Sušeca i suradnika Ivice Rusa i Nenada Ujlakija, s predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza direktora Željka Ukića, Snježane Malinović, direktorice prodaje i marketinga, te suradnika.

Glavna tema bila je analiza trenutne situacije željezničkog prijevoza u Međimurskoj županiji, s naglaskom na buduće potrebe i smjernice za poboljšanje prijevoza na ovom području.

Kako je naglašeno, u svim je krajevima zemlje prisutno smanjenje korištenja sredstava javnog prijevoza, a iako u Međimurju zabilježen pad putnika, to ne znači da će doći do ukidanja linija. Čak štoviše dogovoreno je kako ukidanja linija nema, te usuglašeno da s novim voznim redom 2017./2018. koji će se usvojiti sredinom prosinca, ne dođe do smanjenja ponude vlakova.

Umjesto toga uvest će se jedna dodatna linija u jutarnjim satima, na dnevnoj relaciji Čakovec – Zagreb, za potrebe u prvom redu radnika, studenata i učenika. Na način da će u 07:00 sati krenuti iz Čakovca, prema Zagrebu i Osijeku.

Razgovaralo se o mogućnosti suradnje s HŽ Infrastrukturom o rekonstrukciji stajališta, ali i cestovno – željezničkim prijelazima koji bi trebali uskoro biti u potpunosti u funkciji. Međimurska županija omogućuje svojim srednjoškolcima prijevoz vlakom, te je tako rečeno kako će i ove godine nastaviti sa sufinanciranjem, kako bi svima bio omogućen besplatan prijevoz, osim vlakom, dakako i autobusom.

Prosječno se oko 600 školaraca na svom putu od i do škole koristi željeznicom, za što se izdvaja više od 1,1 milijun kuna za Međimurje.  

Na sastanku je naglašeno i kako HŽ uvodi pametne kartice s raznim pogodnostima za putnike. Isto tako dani su prijedlozi i s ciljem razvoja turizma, uz uvođenje linija prema Kotoribi i Murskom Središću, ali i implementacijom posebnih vagona za vožnju bicikla, kao poticaj cikloturizmu.

Turistički vinski vlak, osmišljava se projekt koji bi vozi na relacijama Ptuj – Čakovec – Varaždin – Lepoglava, sa stajanjima od 2 sata u svakom gradu i turističkim vodičem. Najavljeno je ujedno kako će se održati jedan sastanak s koncesionarima koji obavljaju javni linijskog prijevoz autobusima da se uvede pilot projekt prodaje zajedničkih karata za područje Međimurja, kako bi se olakšao put svim putnicima.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Velika pljačka u Puli: ukrali bijelu tehniku i elektroniku u vrijednosti milijun kuna!
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.