KONZUM Zatvara se 105 trgovina, a 6000 radnika dobit će povišicu

Na danas održanom sastanku Uprave i Radničkog vijeća Konzuma iznesena je informacija o povećanju plaća od prosječno 8 posto za 6.000 radnika s najnižim koeficijentima, koje se primjenjuje od 1. kolovoza.

Također, dogovoreno je produženje kolektivnog ugovora do kraja 2017. godine sa svim pogodnostima uključujući isplate božićnice, uskrsnice i regresa te drugih prava većih od zakonske obveze.

Povećanje plaće i zadržavanje pogodnosti bit će omogućeno zahvaljujući rezultatima procesa restrukturiranja Konzuma koje je u tijeku, a čiji je glavni cilj povećanje efikasnosti svakog pojedinog dijela kompanije, objavljeno je danas iz kompanije.

U okviru tog procesa u planu je da se do kraja godine zatvori ukupno 105 prodavaonica na području cijele Hrvatske, od kojih bi 22 trebale biti zatvorene do 30. srpnja. Riječ je o prodavaonicama koje su neprofitabilne duži period te je izgledno da će nastaviti neprofitabilno poslovati te generirati gubitke.

Njihovo zatvaranje je nužno kako bi se postigla operativna stabilnost i održivost poslovanja Konzuma i očuvala radna mjesta. U navedenim trgovinama ukupno je zaposleno 870 radnika, od kojih očekujemo da će više od 80 posto biti raspoređeno na radna mjesta u druge, obližnje Konzumove prodavaonice. U drugim dijelovima Hrvatske, s naglaskom na obali i otocima, Konzumu trenutno nedostaje oko 250 radnika što je posljedica problematike sezonskog zapošljavanja, ali i izrazite nemobilnosti radne snage u Hrvatskoj.

Za preostalih oko 20 posto radnika razmatrat će se različita rješenja. Radnici za koje se ne pronađe prihvatljivo rješenje bit će zbrinuti sa svim pravima koja im pripadaju u skladu s kolektivnim ugovorom, koji garantira otpremnine veće od propisanih Zakonom o radu.

Konzum je i dosad svake godine zatvarao dio trgovina u skladu s tržišnim okolnostima te tako optimizirao svoju prodajnu mrežu. Ova zatvaranja imaju za cilj povećanje efikasnosti svakog pojedinog dijela kompanije te su sastavni dio procesa restrukturiranja u kojem je prioritet očuvanje radnih mjesta. Značajno iskustvo iz tog područja Konzum je stekao 2014. i 2015. godine kada je uslijed integracije s Mercatorom zatvoreno 99 prodavaonica uz istovremeno očuvanje radnih mjesta, javljaju Vijesti.hr.

Zasad nije poznato hoće li se i koliko trgovina zatvoriti u Međimurju.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Kako se hrane Hrvati? Dnevno popijemo jedno pivo, pojedemo griz jabuke i jako mnogo kruha
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.