JE LI OPASNO? Bioplinsko postrojenje u Lendavi smrdi i u Međimurju

Grad Mursko Središće zatražit će prestanak rada bioplinskog postrojenja u Lendavi u Sloveniji zbog širenja nesnosnog smrada i opasnosti za zdravlje.

- Tražimo i očitovanje našeg Ministarstva zaštite okoliša o sirovinama koje su prema navodima slovenske inspekcijske službe dopremljene iz Hrvatske u spomenuto postrojenje. Općinu Lendavu podupiremo nastojanjima za rješenjem problema za stanovništvo obiju država – kaže gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, koji je reagirao na informacije o problemima s bioplinskim postojenjem u Lendavi, niti desetak kilometara udaljenom od Murskog Središća.

Bioplinara ECOS u Lendavi našla se i na dnevnom redu sjednice Odbora za infrastrukturu i okoliš slovenskog parlamenta nakon zabrinjavajućih inspekcijskih nalaza. Kako javlja portal lendavainfo, zastupnik Franc Laj je upozorio da se na vrućinamam širi nesnosan smrad čije se posljedice na zdravlje ne znaju, a trpi i turizam jer su blizu terme Lendava. Inspekcija je u svibnju zaprimila više prijava građana koji se žale na neizdrživ smrad i povećani broj onkoloških bolesnika.

U EKOS-u su im podučili da rade po zakonu. Ipak, inspekcija je utvrdila da su u postojenju u prosincu 2016. prihvatili više nezakonitih pošiljaka otpada iz izozemstva, a radilo se i o hrani kojoj je istekao rok trajanja.

Oko 1400 vreća brašna i 17,7 tona miješane hrane je prerađeno, a još oko 100 tona hrane i ambalaže je uskladišteno. ECOC je prvo dobio usmenu opomenu koja je u lipnju dopunjena odlukom o uklanjanju nepravilnosti u postupanju s otpadom. Naređeno je da se otpad pospremi u kontejnere i prekrije s nepropusnom folijom, te da se počisti tekuća tvar iz postrojenja.

Vlasnik bioplinare je tvrtka Ecos koja je završila u stečaju, pišu slovenski mediji, a s njom je povezano još nekoliko tvrtki uz koje se veže poduzetnička obitelj Pavlinjek. Na službenim stranicama poduzeća piše da bioplinara u poslovno-industrijskoj zoni radi na obnovljive izvore energije i da je posve zatvorenog tipa.

Portal lendavainfo piše da je dio hrane dopremljen preko hrvatske tvrtke Kemis-Termoclean, pa je o svemu obaviještena i Hrvatska. Slovenska inspekcija naredila je da se u Hrvatsku vrati ambalaža koja je ostala nakon što je bioplinara preradila ono što je bilo u njoj. Inspekcijski postupak još nije završen, a o svemu je obaviješten i premijer Miro Cerar.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Je li uspjelo Bandićevo čišćenje - Čistoće? Ukrcali smo se na kamion za odvoz smeća i sami provjerili
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.