HZZ Bez posla 3.565 Međimuraca, Zavod napustilo 427 osoba

Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavnje - Područnog ureda Čakovec je bilo 3.565 nezaposlenih osoba, a broj nezaposlenih smanjen je u odnosu na isti mjesec 2016. godine (23,6%), dok je naspram lipnju evidentirano povećanje za 5,1%.

- Iako je prethodnih mjeseci iz mjeseca u mjesec evidentiran izraženiji pad nezaposlenosti, u srpnju je zabilježen rast nezaposlenosti zbog većeg priljeva osoba direktno iz redovnog obrazovanja, prije svega srednjoškolaca (137) te novoprijavljenih direktno iz radnog odnosa (91) iz djelatnosti obrazovanja, što je karakteristično za srpanj svake godine.

Takav priljev postepeno se smanjuje do kraja rujna, kada se dio srednjoškolaca zaposli ili upiše na fakultet, a novoprijavljeni direktno iz radnog odnosa iz obrazovanja početkom nove školske godine ponovno zaposle u obrazovnom sektoru - kažu u Zavodu.

Ukupno je tijekom srpnja iz evidencije nezaposlenih izašlo 427 osoba, što je smanjenje u odnosu na lipanj (19,1%) i srpanj 2016. godine (22,8%). Zbog zaposlenja evidenciju je napustilo 289 osoba, što je smanjenje u odnosu na lipanj (10,8%) i srpanj 2016. godine (19,0%).

Na temelju radnog odnosa zaposleno je 258 osoba (89,3%), dok je 31 osoba (10,7%) zaposlena na temelju drugih poslovnih aktivnosti (stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, registriranje trgovačkog društva ili obrta, ugovor o djelu, zapošljavanje prema posebnim propisima, itd.).

Evidentirano zapošljavanje na temelju radnog odnosa najčešće se realiziralo u sljedećim djelatnostima: - prerađivačka industrija – 103 osobe ili 39,9% - trgovina – 40 osoba ili 15,5% - djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 35 osoba ili 13,6% - građevinarstvo – 23 osobe ili 8,9%.

- Tijekom srpnja u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 599 osoba, a broj ulazaka porastao je u odnosu na lipanj za 15,4%, dok je u odnosu na srpanj prošle godine evidentirano smanjenje za 9,5% - priopili su iz Zavoda.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Liste čekanja bez kraja: HZZO i bolnice tvrde da dio krivice snose i sami pacijenti!
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.