GORIČANU novih 2 milijuna kuna iz EU fondova

U Goričanu su se okupili predstavnici svih udruga za koje je načelnik općine Mario Moharić priredio predstavljanje novo dobivenog projekta za Općinu Goričan. Uz načelnika općine, o projektu je govorila i projektna menađerica Leonarda Tarandek.

Rečeno je da se natjecalo u EU projektu 'Two rivers one goal' kao partner EGTS-u (europskom grupacijom stvorenom za olakšavanje i promoviranje prekogranične suradnje) s projektom turističko rekreacijskog centra ribnjak (šoderica).

Planirane su dvije faze izgradnje, tako bi se u ovoj prvoj fazi, koja bi započela za oko tri mjeseca, nakon provedbe javne nabave izgradilo sljedeće:

- uređenje pješačko biciklističkih staza,
- uređenje dijelova staza uz građevine i mjesta okupljanja većeg broja ljudi,
- postavljanje betonskih klupa uz šetnicu te koševa za otpatke,
- hortikulturno uređenje, 
- izgradnja drvenog „gata“ te nekoliko priveza za manje čamce,
- izvedba javne rasvjete, 
- izvedba cijevnog betonskog propusta sa drvenom ogradom prema kanalu Jagodnjak,
- uređenje vanjskog fitnesa na otvorenom uz šetnicu, 
- postava montažnih drvenih sjenica sa klupama i stolom te vanjskih roštilja,
- uređenje dječjeg igrališta,
- uređenje parkirališta za osobna vozila i autobus,
- uređenje sportskih igrališta (odbojka na pijesku, košarka, boćalište, nogomet, stolni tenis, „skate-park“).

Također, u zgradi općine Goričan uredit će se i opremiti prostorija sa zaposlenom kompetentnom osobom koja će za vrijeme trajanja projekta svim zainteresiranima pružati vjerodostojne, pouzdane i točne informacije o samom projektu.

U drugoj fazi projekta planira se izgradnja zgrade turističko - poslovno - ugostiteljske namjene i uređenje samog jezera. Cjelokupni projekt EGTS-a koji je prošao na natječaju težak je 842.285,50 eura ili 6,4 milijuna kuna i uključuje sve donje međimurske općine uz rijeku Muru i Dravu uključujući i općinu Legrad, gdje će se izgraditi na rijeci Muri i Dravi pet pontonskih pristaništa od kojih će jedno biti na području općine Goričan.

Prema Institutu za javne financije Hrvatske, za proteklo razdoblje od 2011. godine, Općina Goričan je najuspješnija jedinica lokalne samouprave (uključujući gradove i općine) u sjevernoj Hrvatskoj. Općina Goričan povukla je iz EU fondova 338,2 kune po stanovniku. Usporedbe radi, Međimurska županija povukla je 41,4 kune, a Grad Čakovec 46,3 kune po stanovniku.

Projektom teškim 2 milijuna kuna ili 254.224,50 eura, Općina Goričan još više je porasla na ljestvici uspješnosti povućenih novaca iz EU fondova. Općina Goričan kandidirala je krajem prošle godine još jedan projekt iz područja turizma i to u programu Interreg Hrvatska-Slovenija.

Projekt je kandidiran zajedno s Općinom Šentilj iz Slovenije, a vezan je na vrijedne arheološke nalaze iz željeznog doba s područja općine Goričan. Ovim projektom bi se obnovila arheološka iskapanja, od vrijednih nalaza izradile bi se replike i napravile bi se male građevine za turističko razgledavanje kako tumula tako i predmeta koji su se koristili u ono doba.

Projekt je prošao prve provjere i mogao bi uskoro biti odabran od strane ovog EU fonda.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Razjareni bikovi: Provjerili smo kada i u kojim situacijama bikovi postaju opasni
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.