E-CIGARETE Robert Treska 'Novim propisima izgubit će se brojna radna mjesta'

Nakon što je Vlada na posljednjoj sjednici prihvatila prijedlog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda e-cigarete tretiraju se kao i obične, što znači zabranu njihove upotrebe u prostorima u kojima je zabranjeno pušenje.

Ovakva odluka naišla je na veliko negodovanje pušača e-cigareta kao i prateće industrije. Iako je naša zemlja još od svibnja 2016. trebala usuglasiti taj dio zakonodavstva s Europskom unijom, proizvođači opreme za e-cigarete smatraju kako je hrvatska varijanta zakona najstroža od svih država 28-orice. Jedan od njih je i Robert Treska vlasnik tvrtke Tremak d.o.o. iz Domašinca koja izrađuje rasparivače za e-cigaretu.

"Ovakvu odluku je ova industrija očekivala, ali ne tako drakonska ograničenja. Novim propisima izgubit će se brojna radna mjesta" poručuje Treska. Ističe kako je e-cigareta 95% manje štetna od pravih cigereta i mnogi liječnici diljem svijeta prepuručuje je kao prvi korak prema odvikavanju odnosno prestanku pušenja. Naglašava kako takav proizvod nema štetan katran u sebi i tako već u startu do 25 puta smanjuje zdravstveni rizik.

"Testovi kojima se željelo ukazati na štetnost e-cigareta nisu provedeni u realnim uvjetima, a koristi od ovakve zabrane imat će najviše farmaceutska industrija i država" izjavio je Treska za eMedjimurje kazavši pritom kako država ima 90% nameta na duhanske proizvode, a od e-cigareta samo PDV. "Farmaceutskom lobiju ne odgovaraju zdraviji stanovnici zbog očitih poslovnih interesa" rekao je.

Jedan od proizvoda iz tvrtke Tremak - CroVape

Neugodno iznenađen ovakvom odlukom je i Marko Horvat (36) iz Čakovca koji je počeo koristiti e-cigaretu prije dvije godine. "Bio sam dugogodišnji pušač i pušio sam barem jednu kutiju na dan. Na nagovor supruge i kćeri te nakon savjetovanje s liječnikom počeo sam pariti e-cigaretu. Zdravlje mi se popravilo, nemam više pušački kašalj, a i novačni iznos kojeg izdvajam za tekućinu je nekoliko puta manji od onog za duhanske cigarete" rekao je Horvat.

No, Horvat i ostali "uživači" e-cigareta morat će očito dublje posegnuti u džep zbog svog poroka. Nova zabrana utjecat će na proizvođače tekućina koji će se morati prilagoditi zakonskoj regulativi, a samim time i poskupiti svoj proizvod. To će za posljedicu sigurno imati manje kupaca koji će se moći okrenuti na jeftiniji duhan.

Poslovanje Tremaka iz Domašinca koji zapošljava 50 ljudi neće trpjeti jer kako ističe Robert Treska njegova tvrtka proizvodi hardware, tj. rasparivač kojeg plasira na svjetsko tržište, od SAD-a, Njemačke pa sve do Tajvana.

Jai Haze, recenzent 'vapera' iz SAD-a jako je zadovoljan proizvodom i unikatnošću hrvatskog ekskluzivnog 'vapera' koji je proizveo Robert Treska

- Možda je i najveći problem što se u početku proizvod nazvao e-cigareta, a u biti je to rasplinjač i s klasičnom cigaretom nema veza. Pravu e-cigaretu napravio je Marlboro (Philip Morris op.a.)" naglasio je. Govoreći o sličnom zakonodavstvu ostalih članica Europske unije Treska je rekao kako u njima liječnici i zdravstvena struka pušačima, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu, preporučuju rasparivač umjesto klasičnih duhanskih cigareta.

Pretpostavlja se kako u Hrvatskoj ima 100.000 "pušača" e-cigareta. Hoće li se njihov broj smanjiti i hoće li se vratiti starom poruku – duhanskim cigaretama, pokazat će vrijeme. 

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Rupa u cesti progutala automobil usred poplave u Turskom gradu Erzurum
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.