DUGOVI Među blokiranima je 38 posto žena, najviše u Međimurju

Već je otprije poznato da su Križevci, Dugo Selo, Sisak i Čakovec četiri grada s najviše blokiranih stanovnika u zemlji. U neproglašenom bankrotu nalazi se svaki deveti stanovnik Križevaca i Dugog Sela te svaki deseti iz Siska i Čakovca.

Blokirane su stanovnike tih gradova uglavnom zavili u crno propali privatni obrti i bankrotirana velika poduzeća te je mala vjerojatnost da će se ikad oporaviti od nastalih obaveza.

Mogli bi otplatiti za 7 godina

Trenutačno je u Hrvatskoj pod blokadom 323 tisuće građana, odnosno oko 8 % stanovnika, čiji je dug preskočio 42 milijarde kuna! Kad se ne bi stvorila ni lipa novog duga, postojeći bi se, prema dosadašnjoj dinamici, mogao otplatiti tek za sedam godina! U šest i pol godina, koliko je na snazi postojeći sustav ovrha, blokirani su građani otplatili 40 milijardi kuna duga! Ne dobiju li na lotu ili se naglo ne obogate, rijetki će se riješiti blokada.

U skladu s tradicionalnim statusom glave i hranitelja obitelji, dominantni dužnici u Hrvatskoj su muškarci. Oni su dosad “zaradili” tri četvrtine ukupnog duga, odnosno 30 milijardi kuna, dok je prosječan udio žena među blokiranima 38 posto. Najmanje je žena na svakih stotinu blokiranih u Ličko-senjskoj – 34 posto, a najviše u Koprivničko-križevačkoj 41 posto.

Međimurska županija jedina je županija u Hrvatskoj gdje su žene po pitanju neplaćenih dugova ravnopravne, ako ne i ravnopravnije od muškaraca. Manje ih je od blokiranih muškaraca (39 %), no stvorile su polovicu privatnog duga Međimurske županije. Svaka od blokiranih Međimurki – njih 3149 – u prosjeku duguje po 227 tisuća kuna, dok je prosječni dug muških stanovnika te županije – njih 5022 – oko 140 tisuća kuna.

Zaduživanje – muški posao

U većini dalmatinskih i jadranskih županija na žene otpada petina ukupnog duga, najmanje u Zadarskoj (18 posto), a zaduživanje je većinski muški posao (80 %) i u najsiromašnijim županijama: Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj.

Broj blokiranih građana i visina njihova ukupnog duga sugeriraju da su žene ipak opreznije, čak i ako su im šanse za zaposlenje i ulaženje u kreditne aranžmane podjednake kao i muškarcima, što se najbolje vidi na primjeru Zagreba. Blokirane Zagrepčanke u prosjeku duguju po 125 tisuća kuna, a blokirani Zagrepčani gotovo dvostruko više – 245 tisuća kuna.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Komentar Zorana Šprajca: 'Pupovac, Vrdoljak i Kosor podržali bi za ministre i dvije pande da ih je Plenković predložio'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.