Glazbeno – plesni koncert folklornog ansambla HKD-a Pomurje

U  povijesnom ambijentu murskosobočkog Starog grada u čijem se sklopu nalazi Grajska dvorana, HKD Pomurje održalo je svoj prvi cjelovečernji koncert. Zanimljivim programom predstavio se  folklorni ansambl koji je izveo dvije koreografije.


Na samom početku programa folkloraši su prisutne odveli u malo Međimurje koreografijom «Dok ja dojdem v Međimurje« uz izvrsnu pratnju tamburaša. Tamburaši HKD Pomurje predstavili su se i samostalno s  dvije skladbe «Čardaš« i »Na Golico«. Nadahnutom vokalnom izvedbom uz pratnju tamburaša predstavile su se Slavica Brkić, Stanka Perčić i Jasna Vuradin-Popović te članovi folklornog ansambla koji njeguju  folklorno i zborsko pjevanje.


Učenici koji polaze dopunsku nastavu hrvatskog jezika u Lendavskoj srednjoj školi, Anamarija Nađ i Sašo Zver recitirali su pjesme hrvatskih pjesnika. Dr. Ivan Kos u svom prepoznatljivom stilu recitirao je prigodne pomno izabrane pjesme.


Drugim izlaskom na pozornicu folklorni ansambl je premijerno izveo scensko plesni prikaz jurjevskih običaja »Jurjevo v Jurovskom kraju«. Na kraju su svi izvođači zajedno otpjevali poznatu prekmursku pjesmu »Nocoj je ena lušna noć« , a nakon dugotrajnog aplauza izvedena je pjesma »Pet je kumi v jeni kleti« vokalne skupine FA.

 Na kraju se predsjednik HKD Pomurje Đanino Kutnjak zahvalio Općini Murska Sobota i svima ostalima za pomoć u organizaciji njihovog prvog samostalnog koncerta kojim su pokazali samo mali dio bogate tradicijske kulture Hrvata koji žive u Prekmurju. Tu tradiciju su donijeli sa sobom te s veseljem i ponosom je prikazuju kako u Sloveniji, tako i izvan nje.


Pomurje održalo godišnju skupštinu

Godišnja skupština HKD Pomurje održana je u Murskoj Soboti u Restoranu Zvezda. U izvještajima je jednoglasno potvrđena bogata aktivnost društva u svim segmentima rada i predstavljanja.


Folklorni ansambl dostojno predstavlja društvo, časopis »Glas HKD Pomurje« u novom dizajnu opširnije piše o temama koje obrađuje, a u Hrvatskom domu se tjedno provode razne aktivnosti te je otvorena knjižnica i čitaonica.


Prihvaćen je zavidni plan rada za 2012. godinu koji sadrži bogatu aktivnost i raznovrsne priredbe. Na kraju godišnje skupštine podijeljena su prigodna priznanja zaslužnim članovima društva.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Ljubičasta dijeta ili dijeta pet šaka: Što o kontroverznim dijetama misli žiri showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'?
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.