ZRINSKA GARDA slavi Spomendan Zrinskih i Frankopana

Zrinska garda Čakovec i ove godine organizira javna događanja u prigodi proslave šestog Spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine.

Pokrovitelji su proslave Spomendana predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i Međimurska županija. Zrinska garda priređuje događanja u Čakovcu u subotu, 22. travnja 2017., u Bečkom Novom Mjestu u nedjelju, 23. travnja, te u Zagrebu na sam Spomendan u nedjelju, 30. travnja 2016.

Tako će u Čakovcu u subotu, 22. travnja, u 9,15 sati krenuti mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske središtem grada, da bi u 10 sati u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predslavio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Slijedi mimohod u 11.15 do Trga Republike gdje će uz nazočnost uzvanika biti prijavak postrojbi, polaganje svijeća kod spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja, te prigodan program uz posebnu točku iznenađenja za sve okupljene.

U Čakovcu će uz Zrinsku gardu Čakovec sa bubnjarima i konjanikom u pratnji limene glazbe Belice sudjelovati Počasni zdrug Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Međimurske županije, Kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" Zagreb, Hrvatskog generalskog zbora, Zrinyi kadeti iz Murakeresztura, Zrinyi vitezi iz Sigetvara, Križevačka djevojačka straža, Sokolska garda Osijek, Kliški uskoci, Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Šibenska gradska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Kostelska Pištola - Keglevićeva straža Kostel, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Samoborska narodna garda, Kuburaško društvo gromovnik Brestovje – Sveta Nedjelja, Dubrovački trombunjeri i Viteško alkarsko društvo Sinj.

Program završava u dvorištu Zrinskoga grada kod spomenika Oproštaj polaganjem zajedničkog vijenca, te u atriju prigodnim govorima i nastupom gostiju iz Gradišča - Altorjay Tamas u ulozi Zrinskog, i Kinga Horvath-Altorjay u ulozi Eve Zrinske, nadalje Classart orkestar i zbor iz Gradisca.

U nedjelju, 23. travnja, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Zrinske garde Čakovec i Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" bit će u 10 sati polaganje vijenca na groblju i na mjestu pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu, a zatim misno slavlje za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana.

Na sam Spomendan u nedjelju 30. travnja 2017. u Zagrebu će Zrinska garda u mimohodu proći Vlaškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića a zatim do zagrebačke katedrale gdje će najprije u 9,30 biti prijavak pokrovitelju proslave predsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Boži Petrovu, zatim polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te od 10 sati misa zadušnica koju će predslaviti vojni biskup u miru mons. Juraj Jezerinac, počasni član Zrinske garde. NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO!

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Svi pričaju o nastupu Lady Gage na Super Bowlu: Je li i vas oduševila?
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.