SAVJETOVANJE i trajni spomen na poginule radnike

U Murskom Središću, najsjevernijem gradu Republike Hrvatske održan je radni sastanak gradonačelnika Dražena Srpaka i ravnatelja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomira Begovića, sa suradnicima kojom prilikom se razgovaralo o programu obilježavanja Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu, organizaciji savjetovanja 'Zaštiti se znanjem – Primjeri dobre prakse u zaštiti na radu' i dužnom prisjećanju na najtežu rudarsku nesreću koja se u noći s 8. na 9. studenoga 1961. godine dogodila u međimurskom kraju.

Sastanku je bio nazočan i Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije.

U svijetu 28. travnja svake godine prisjećamo se na 28 smrtno stradalih radnika u travnju 1987. godine na gradilištu u državi Connecticut u SAD-u, tijekom izgradnje objekta u američkom gradu Bridgeportu.

U znak sjećanja u tom gradu postavljeno je i spomen obilježje poginulim radnicima u toj nesreći. Taj dan Međunarodna organizacija rada proglasila je Svjetskim danom zaštite na radu u znak trajnog spomena na sve smrtno stradale i preminule radnike diljem svijeta.

U Republici Hrvatskoj odlukom Hrvatskog sabora 28.travnja obilježavamo i kao Nacionalni dan zaštite na radu.

Teška nesreća i gubitak 10 života rudara u rudarskom oknu u bivšem rudniku u Murskom Središću trajno moraju ostati opomena sadašnjim i budućim generacijama da se nešto slično ne ponovi, jer dobra zaštita i primjereni uvjeti na radu moraju biti na prvom mjestu, naglasili su sudionici sastanka.

Na sastanku je dogovoreno da će predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Grada Murskog Središća 26.travnja položiti vijenac i zapaliti svijeće na spomen obilježje poginulim rudarima, te se prisjetiti i svih drugih smrtno stradalih radnika u Republici Hrvatskoj.

Pored kvalitetnog i kontinuiranog osposobljavanja svakog radnika za rad na siguran način, vrlo važno je poticati i provoditi programe cjeloživotnog učenja u području zaštite na radu i zaštite zdravlja radnika za različite dionike.

Zavod provodi niz programa i različite oblike edukacija s ciljem razvoja kulture sigurnosti od najmlađih uzrasta, zatim, učenika i studenata, do radnika i stručnjaka za zaštitu na radu.

Prijenos znanja i dijeljenje iskustava s drugima, primjena inovativnih metoda i promicanje dobre prakse u zaštiti na radu najjeftiniji je, ali i najučinkovitiji način motivacije i podrške, poboljšanja i unapređivanja zaštite na radu u našim radnim sredinama, naglasio je ravnatelj Begović.

Ove godine program obilježavanja Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu održat će se u suradnji s domaćinom Gradom Mursko Središće 26. travnja u Centru za kulturu 'Rudar', a središnji događaj bit će savjetovanje na kojem će se prezentirati istaknuti primjeri dobre prakse u organizaciji i provedbi mjera zaštite na radu, najaviti nova dvogodišnja europska kampanja 'Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima', te dodijeliti godišnja novinarska nagrada i priznanja za promicanje zaštite na radu glasilima tvrtki i sindikata.

U okviru bogatog programa Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije organizirat će za sudionike programa savjetovanja kontrolu krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

I ovaj radni susret bila je prilika da se ukaže da su prevencija rizika i promicanje sigurnijih i zdravijih uvjeta na mjestima rada ključni za očuvanje radne sposobnosti radnika, zadovoljavanje potreba tržišta rada, održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava, ostvarivanje poslovnih planova, postizanje produktivnosti, konkurentnosti, gospodarskog rasta te za materijalnu sigurnost pojedinca i njegove obitelji.

I tijekom ove godine potrebno je u svakoj radnoj sredini i šire dosljednom provedbom aktivnosti i promicanjem ciljeva prve Nacionalne kampanje 'STOP ozljedama na radu' ostvariti smanjenje broja i stope ozljeda na radu, bolesti povezanih s radom, dana bolovanja i troškova uzrokovanih tim posljedicama.

Gradonačelnik, Murskog Središća Dražen Srpak, iskazao je zadovoljstvo predloženom suradnjom te je prihvatio inicijativu Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, ističući spremnost Grada na sudjelovanje i osiguranje svih potrebnih uvjeta u cilju uspješne realizacije ovog događaja kojim se obilježava Svjetski i Nacionalni dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, te naglašava značaj radnog čovjeka, njegov život i zdravlje.

Ravnatelj Vitomir Begović najavio je da će Zavod za unapređivanje zaštite na radu svake godine obilježavanje Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu organizirati u Murskom Središću, a savjetovanja 'Zaštiti se znanjem – Primjeri dobre prakse u zaštiti na radu' održavat će se kružno u pojedinim županijama, kako bi se podizala svijest o značaju i vrijednostima sigurnosti i zaštite na radu kao osnovnog ljudskog prava.

U pratnji domaćina predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu obišli su suvremeno uređen i opremljen Centar za kulturu 'Rudar' u središtu Murskog Središću u kojem će se održati ovogodišnje savjetovanje u povodu obilježavanja Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Planetarne zvijezde u kojima teče hrvatska krv: jedan od njih jučer je osvojio Super Bowl
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.