SAMOZATAJNA Miroslava Novak izložbom u 'Šajerici' otvorila Dane županije

Riječi međimurskog župana Matije Posavca, uz čast ljudima njegova miljea, za svaki događaj znaju biti ciljane i kao takve ulaze u ljudska srca. Po tome je Matija poseban. Tako je bilo i jučer navečer u čakovečkoj zgradi Scheier na otvaranju treće samostalne izložbe fotografija 29 - godišnje Miroslave Novak iz Pribislavca. Ona je za temu izložbe izabrala 20 pomno biranih fotografija o Zrinskoj gardi tom ponosu Međimurja i Lijepe Naše.

'Ako se po jutro dan poznaje…' , izrečene riječi Matije Posavca bile su dvoznačno adresirane. Jer događaj kojem smo nazočili sugerirao je što nas sve dobroga očekuje uz obilježavanje ovogodišnjih Dana Međimurske županije, ali je sugerirao i na rođenje Feniksa međimurske fotografije koja nam je ispričala dvije ljubavne priče, priču prema Zrinskoj gardi, a druga priča je ljubav prema fotografiji.

Ona je velika, nemjerljiva. Zbog čega? Zbog toga jer izvire iz dubine vrijedne, drage, a nadasve samozatajne osobe čija pojava na međimurskoj fotografskoj pozornici jamči nastanak još mnogih velebnih priča iz njezinog 'fotića', ali jamči i to da će ta spisateljica na tu fotografsku pozornicu dovesti sve one koji će stati na njezine mlade utabane staze, one najmlađe u OŠ 'Vladimira Nazora' u Pribislavcu, koje uči kako se rađa i kako se voli fotografska umjetnost.

Fotografijama nam je Miroslava rekla sve, možda i previše, no kada je Garda u pitanju nikada ne može biti previše. Dio te garde bio je scenska dekoracija događaju i zacijelo bi svaki od tih postrojenih gardista bio najsretniji da je mogao 'iskočiti' iz te ceremonije i poljubiti Miroslavinu ruku. Bili su to uzvišeni trenuci u kojima su srca najjače kucala mladoj autorici, njezinoj snažnoj majci Alenki, koju su pobijedile suze, do brata Hrvoja koji je najponosnije stajao od gordih kolega u časnim gardijskim odorama.

Simpatičan je bio autoričin govornički nastup, koja je za tu prigodu sjajila u haljini prošlosti, jer se silnim naporima trudila biti jača od uzbuđenja i treme koji su joj 'visjeli' nad ovjenčanom glavom. A kako i ne bi jer mnoštvo nazočnih uglednika iz svih sfera života Međimurja nije za nju bila mala stvar. Ispala je Miroslava i ovdje pobjednicom, no nama se činilo kako se je i to mnoštvo u dvorani osjećalo tako jer je svjedočilo jednom velebnom trenutku koji će do subote 'živjeti' u toj čakovečkoj ljepotici i zbog toga ga je vrijedno pogledati.

Ne samo da bi vidjeli velemajstorije Miminog 'fotića' već da bi odali poštovanje ljudima s fotografije na koje je posebno bio ponosan čovjek koji je, između ostaloga, rekao:- Ideja o izložbi je odlična, jer na nekoliko kvalitetnih fotografija omogućava daljnju promociju bisera kojeg imamo u našoj Međimurskoj županiji, a to su Zrinski i Zrinska garda. Bio je to Alojzije Sobočanec, njihov predsjednik.

Miroslava je za taj događaj živjela, dala mu je sve, znanje i dušu. Udahnula mu je trenutak kulturnog programa dovevši pred namjernike sumještanku Mirjanu Hudin, ženu koja je svojevremeno osvjetlala Međimurce na RTL-vom TV showu 'Nikad nije kasno' .

'Stiha se zažari zora i stiha se rezdeni, stiha sonce ide gori stiha dete v zipki spi, i vu travi kaplje rose bleščiju se stiha stiha, stiha se več veter zdiže,rose bo nestalo stiha. Tak te stiha, stiha štimam i stiha te rada imam stiha navečer dojdi k meni i kušni me stiha, stiha….dio je stihova koje nam je podarila Mirjana uz odabir njezine glazbene pratnje Zlatka Korbelja – Zuje. Koje li simbolike u ovoj našoj međimurskoj popijevki donjovidovskih korijena imena 'Stiha, stiha'. Čini nam se kako se u njima krije Miroslava Novak, ali toga utorka 18. travnja ona nije bila 'stiha'. Viknula je ona glasno, jako glasno da je čuju svi želeći poručiti:

'Bogu se obraćamo kad želimo postići nešto nemoguće. Za nešto moguće dovoljni su nam i ljudi.' Ti ljudi ostat će zauvijek na njezinim fotografijama ne samo danas.

Konačno, mladoj vjeroučiteljici nije niti 30 godina kao niti njezinoj kolegici Mateji Gošćiej koja je znalački 'kormilarila' riječju i djelima kroz cijeli jučerašnji program.

Najbolje prijateljice iz Zagreba osmislile torbu sa sedam odjevnih predmeta koju možete kombinirati na više od 20 načina
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.