GORDANA MEKOVEC naše logožare vinula u modno zviježđe

Gordanu Mekovec mnogi znaju kao osobu koja je na modnu scenu vratila popularne međimurske logožare dajući im ruho 21. stoljeća, a sada smo imali priliku saznati kako napreduje nova kolekcija, kako je uopće nastao njezin brend Božur i tko je ova uspješna Međimurka privatno.

Spontana poslovna ideja

Gordana je rođena u Hamburgu, no obrazovala se u Čakovcu. Nakon što je stekla zvanje ekonomista, ubrzo je počela raditi u obiteljskoj optici, gdje se zadržala do danas. Kako je to, kako sama kaže, posao u kojem se moraju poznavati trendovi i stanje na tržištu, kreativnost je oduvijek bila utkana u njezin opis radnog mjesta. Upravo ju je ta kreativna strana vinula u modne vode, a sasvim je slučajno to bilo na međimurskom logožaru odnosno svima poznatijem cekeru napravljenom od biljke rogoz.

– Prije nekoliko godina kupila sam svoj prvi logožar, a kako oduvijek svijet oko sebe promatram na kreativan način, već sam na putu do doma znala što ću napraviti s njime kako bih mu dala svoj pečat. Reakcije na moj uradak bile su i više nego pozitivne, a to me potaknulo na promišljanje o buđenju već gotovo zaboravljene tradicije – prisjeća se Goga.

Spoj tradicije i suvremenosti

Tako je već u proljeće 2015. godine putem Facebook stranice predstavila svoje prve logožare pod imenom Božur, davši pečat suvremenosti međimurskoj logožarskoj tradiciji.

– Logožari se rade od biljke rogoz koja raste u močvarnim područjima, ubire se u ljetnim mjesecima zatim suši, razdvaja (češe) i posprema za zimu kada se pletu logožari. Prije nekoliko desetljeća mnogo se obitelji prehranjivalo i školovalo izradom proizvoda od rogoza, a danas ih je ostalo još samo nekolicina koja to radi radi očuvanja tradicije. Rogoz je vrlo čvrst, ekološki i antialergijski pa stoga ne čudi njegova dugotrajnost – objašnjava nam Goga.

Pomama za Božurima

To je posljednjih godina prepoznala i šira javnost. Gotovo da nema tog modnog časopisa koji ovaj jedinstveni produkt nije predstavio na svojim stranicama. Jednako je i s klijenticama diljem Hrvatske, pa i šire, koje s ponosom pokazuju svoj Božur znajući da će ga imati godinama.

Goga priznaje da to nije očekivala.

– Kada smo krenuli s prvim Božurima, svakako smo se nadali uspjehu, ali ni u ludilu nismo mogli zamisliti da će izazvati takav interes. Posebno nas veseli to što smo u ljudima potaknuli osjećaj za tradiciju uz dašak suvremenosti – ističe Goga.

Kako sama kaže, ima veliku sreću što živi u kraju u kojem joj je dostupan sav potreban materijal pa tako od samog početka sudjeluje u izradi svakog Božura.

Dakako, sa svakim novim poslom dolaze i novi izazovi, no Goga čvrsto vjeruje u to da je svaki novi izazov motivator za daljnje usavršavanje i učenje.
– U životu postoje samo zadaci koje riješite uspješno ili manje uspješno. Imam sreću što sam u ovom poslu okružena divnim ljudima, čija mi je pomoć od iznimne važnosti u uspješnom vođenju posla – govori Gordana.

Kako je potražanja za Božurima svake godine sve veća, posebno približavanjem toplijeg vremena, veliki izazov s kojim se moraju nositi jest nabava potrebnog materijala.

– Svaka nova godina sa sobom nosi pitanje hoćemo li imati dovoljno rogoza za izradu logožara kako bismo zadovoljili potrebe tržišta. Nekako to uvijek ispadne kao utrka s vremenom od žetve do žetve pa ne čudi osjećaj uspjeha i ponosa nakon dobro odrađene sezone – kaže Goga.

Svestrana obitelj kao pomoć i motivacija
Pripreme za novu sezonu već su u punom jeku, a motivaciju za nove kreacije pronalazi u svakodnevici koja je okružuje i, kako kaže, u spoznaji da je njezin proizvod našao put prema domaćim i stranim ljubiteljicama mode.

Dok uspješno kombinira rad u obiteljskog tvrtki s izradama svojih Božura, Gogi su u tome najveća potpora kći i suprug, ali i njezini psi. Naime, čitava obitelj ne samo da je aktivna u području optike i modnog stvaralaštva, nego i u uzgoju engleskih buldoga koji redovito osvajaju nagrade na prestižnim natjecanjima.

Jednakim smjerom kao i do sada, Goga namjerava nastaviti i u novoj godini uživajući, prije svega, u činjenici da radi ono što zaista voli.

– Teško mi je o tome govoriti kao o karijeri. To gledam kao spoj sreće, kreativnosti i nekih mojih maštarija, a u skladu s tim su i planovi za budućnost – zaključuje Goga Mekovec.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Najbolje prijateljice iz Zagreba osmislile torbu sa sedam odjevnih predmeta koju možete kombinirati na više od 20 načina
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.