FOTO Potrebno je njegovati kulturu sjećanja i važnost obitelji Zrinski

U znak sjećanja na 7. rujna 1566. godine i junačku pogibiju Nikole VI. Zrinskog, u čakovečkom Perivoju Zrinskih položen je zajednički vijenac podno spomenika našem velikom vojskovođi.

Svečanost je pripremljena u sklopu obilježavanja proslave 451. obljetnice Sigetske bitke u kojoj je poginuo Nikola VI. Zrinski, a koji je upravo iz Međimurja krenuo u zaustavljanje pohoda Turaka na Beč. Polaganje vijenca i paljenje svijeća predvodilo je izaslanstvo Međimurske županije, na čelu sa županom Matijom Posavcom, zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcom, te potpredsjednikom Skupštine Dragutinom Glavinom, uz koje su prisustvovali gardisti te rukovodstvo Zrinske garde, članovi Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zmajski stol Čakovec s pročelnikom Marijanom Ramuščakom te članovi Matice hrvatske Ogranak Čakovec.

Potrebno je njegovati kulturu sjećanja i važnost obitelji Zrinski!

Program svečanosti započeo je polaganjem vijenca kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike, te polaganjem svijeća kod Spomen zida poginulih i nestalih branitelja iz Međimurja.

Zrinski su velika obitelj koja čini važan dio međimurske i hrvatske povijesti, a čin i žrtva Nikole VI. Zrinskog daje obavezu da se njeguje sjećanje na događaje koji su omogućili izgradnju i očuvanje svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu“, naglasio je pritom međimurski župan i dodao kako se upravo iz tog razloga ovo svečano okupljanje, kojim je izražena zahvalnost Zrinskima, ima i viši smisao.

Obilježavanje 451. obljetnice Sigetske bitke nastavljeno je u Šenkovcu kod Mauzoleja obitelji Zrinski. 

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Jinxi u Direktu otkrili detalje o prvom albumu nakon sedam godina
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.