FOTO Potrebno je njegovati kulturu sjećanja i važnost obitelji Zrinski

U znak sjećanja na 7. rujna 1566. godine i junačku pogibiju Nikole VI. Zrinskog, u čakovečkom Perivoju Zrinskih položen je zajednički vijenac podno spomenika našem velikom vojskovođi.

Svečanost je pripremljena u sklopu obilježavanja proslave 451. obljetnice Sigetske bitke u kojoj je poginuo Nikola VI. Zrinski, a koji je upravo iz Međimurja krenuo u zaustavljanje pohoda Turaka na Beč. Polaganje vijenca i paljenje svijeća predvodilo je izaslanstvo Međimurske županije, na čelu sa županom Matijom Posavcom, zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcom, te potpredsjednikom Skupštine Dragutinom Glavinom, uz koje su prisustvovali gardisti te rukovodstvo Zrinske garde, članovi Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Zmajski stol Čakovec s pročelnikom Marijanom Ramuščakom te članovi Matice hrvatske Ogranak Čakovec.

Potrebno je njegovati kulturu sjećanja i važnost obitelji Zrinski!

Program svečanosti započeo je polaganjem vijenca kod spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike, te polaganjem svijeća kod Spomen zida poginulih i nestalih branitelja iz Međimurja.

Zrinski su velika obitelj koja čini važan dio međimurske i hrvatske povijesti, a čin i žrtva Nikole VI. Zrinskog daje obavezu da se njeguje sjećanje na događaje koji su omogućili izgradnju i očuvanje svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu“, naglasio je pritom međimurski župan i dodao kako se upravo iz tog razloga ovo svečano okupljanje, kojim je izražena zahvalnost Zrinskima, ima i viši smisao.

Obilježavanje 451. obljetnice Sigetske bitke nastavljeno je u Šenkovcu kod Mauzoleja obitelji Zrinski. 

Kako biste reagirali da na ulici vidite fizičko zlostavljanje žene? evo kako su reagirali Zagrepčani
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.