FOTO Brojne aktivnosti uz mjesno proštenje u Donjoj Dubravi

Nedjelja 16. srpnja posljednji je dan u obilježavanju Dana Općine Donja Dubrava koji su započeli u četvrtak, 13. srpnja na blagdan Svete Margarete, župne zaštitnice uz koju su vezani i općinski blagdani.

Nedjelja je bila posebna jer je toga dana mjesno proštenje koje je prostor Krbulje pretvorili u pravi prodajni i zabavni centar.

Veći dio aktivnosti koji se je odvijao tijekom dana započeo je u prijepodnevnim satima u rodnoj kući akademika Dragutina Feletara odakle je krenuo mimohod prema župnoj crkvi predvođen članovima Zrinske garde Čakovec i Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava.

U mimohodu su bili predstavnici Općine Donja Dubrava Ogranka Matica hrvatske Čakovec, Družbe Braće Hrvatskog Zmaja Zmajski stol Čakovec i Koprivnica te Zrinske garde Čakovec. Zastali su u središnjem mjesnom parku gdje su se poklonili pred spomenikom Nikoli Zrinskom, a gdje je Puhački orkestar, pod ravnanjem Antuna Horvata, prof. izveo nekoliko prigodnih skladbi.

Uglednici su se potom uputili na koncelebriranu svetu misu u mjesnu župnu crkvu. Po njenom završetku su se autobusom odvezli do spomenika Novi Zrin, lociranom na desnoj obali rijeke Mure. Podno njega su položeni njihovi vijenci i zapaljene svijeće, a tu im se pridružio i dožupan Međimurske županije Josip Grivec. Sve je to učinjeno povodom 353. obljetnice pogibije Nikole Zrinskog.

Uvodničar u mini sat povijesti bio je općinski načelnik Marijan Varga koji je naglasio kako je sazrjelo vrijeme da se zna tko i zašto se je ovdje borio te dodao kako je došlo i vrijeme da borba za utvrdu Novi Zrin nađe svoje mjesto u povijesnim školskim programima.

Najavio je nova iskapanja na ovoj lokaciji koja će započeti 24. srpnja od strane Vojne akademije u Budimpešti te je dodao kako će i Općina Donja Dubrava ovoj lokaciji pridodati punu veću pozornost uređenjem okoliša spomenika.

Marijan Ramušćak, pročelnik Zmajskog stola Čakovec, je rekao kako je spomenik hrabrim braniteljima utvrde Novi Zrin podignut točno prije 15 godina kao pijetet i priznanje hrabrim braniteljima i njihovom vojskovođi Nikoli Zrinskom VII.

Poduže izlaganje o istraživanju ovog lokaliteta imao je dr. sc. Petar Feletar, Zmaj od Novog Zrina kazavši kako se prošlost ovog lokaliteta treba što dublje znanstveno istražiti te je poručio kako se Novi Zrin ne smije nikada zaboraviti.

Izručio je i pozdrav u ime meštarskog zbora Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, kao i u ime velikog meštra Nevia Šetića, Zmaja od Istre. Dožupan Grivec je skup pozdravio i u ime međimurskog župana Matije Posavca, a svom je izlaganju rekao kako je Nikola Zrinski zajedno sa svojim vojnicima bio kasnije nadahnuće onima koji su branili i obranili hrvatsku slobodu i samostalnost.

U 18 sati u Sportskom parku na Krbulji igrat će se prijateljska nogometna utakmica između domaćeg NK Dubravčan i NK Mladost iz Svete Marije. Poslije utakmice ovdje će biti velika zabava uz nastup glazbenog sastava PisofKejk.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Dunjina Prognoza: Kako je Tomislav Jelinčić 'upao' Dunji za vrijeme emisije uživo
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.