ČAGALJ U Međimurju službeno odstreljen čagalj - lovci u brigama za divljač

Prošlog vikenda, lovci lovačkog društva „Fazan“Draškovec odstrijelili su u svojem lovištu čaglja (Canis aureus L.).

Prema dostupnim podacima ovo je prvi službeno odstrijeljeni čagalj na području Međimurske županije.

Lovniku spomenutog društva Danijelu Granatiru pošlo je za rukom odstrijeliti čaglja u skupnom lovu. Nakon pregleda lovine ustanovljeno je da je odstrijeljen mužjak čaglja. Usporedbom zadnje šape sa podacima iz 'Stručne podloge za utvrđivanje osnovnih odrednica obitavanja, satusa i smjernica gospodarenja čagljem u Republici Hrvatskoj' nedvojbeno je utvrđeno da se radi o čaglju.

Duže vrijeme nagađalo se da su se u Međimurju pojavili čagljevi, no ovim službenim odstrelom to je i potvrđeno. Izuzeta je lubanja čaglja koja će biti ocijenjena prema Pravilniku o ocjenjivanju trofeja.

Čagalj na našem području nema prirodnog neprijatelja

Pojava čaglja u lovištima naše županije stavlja pred lovce novu brigu kako sačuvati fond divljači pred ovim vrhunskim predatorom koji za sada nema neprijatelja, te mu je omogućeno nesmetano razmnožavanje. Znanost je dokazala da se čagljevi mogu pariti a samim tim i razmnožavati sa domaćim psima.

Kod čaglja su na sve četiri noge jastučići drugog i trećeg prsta u stražnjem dijelu srasli tako da formiraju jedinstven jastučić u obliku slova U (Tóth i sur., 2010.).

Čagljevi su prirodni rezervoar različitih zoonoza (bjesnoća, trihineloza, alarioza, itd.) i kao takvi su mogući širitelji zaraze jer često noću prilikom hranjenja obilaze prostore na kojima čovjek i domaći psi borave danju.

Autor: Mladen Lacković - stručna osoba za provedbu Lovno gospodarske osnove

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Planetarne zvijezde u kojima teče hrvatska krv: jedan od njih jučer je osvojio Super Bowl
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.