Povezane vijesti
FOTO Donja Dubrava dobila blagdanski sjaj

FOTO Donja Dubrava dobila blagdanski sjaj

Uoči nadolazećih blagdana, ovih je dana poduzeće Elektro Tomi d.o.o. iz Donje Dubrave aktivno radilo na postavljanju božićne rasvjete u mjestu. Osim d...

BICIKLIMA DONJOM DUBRAVOM Dravom i Ropačkom stazom

Povodom Dana općine Donja Dubrava Zaštitarsko ekološka udruga Zeus organizirala je biciklijadu u subotnjim prijepodnevnim satima. Praćeni lijepim vremenom, desetak biciklista uputilo se dubravskim ulicama i obalom Drave prema polju Orešec.

Tamo smo se uputili Ropačkom stezom i došli do Čige. Znate li o čemu govorimo? Mlađi možda ne znaju, no stariji zasigurno da.

Ropačka steza je staza kojom su Dubravčani nekad dolazili do svojih polja i vinograda preko Drave. Ona je išla preko šumice koja im je pružala prijeko potrebnu hladovinu i izlazila je pred koču.

Koča je bila zidana građevina u koju se svi koji bi se zatekli u polju tijekom nevremena mogli skloniti, a također ju je koristio poljar, osoba koja je bila zadužena za čuvanje tog polja, ukoliko bi Drava toliko nabujala da se nije mogao skelom vratiti natrag u mjesto. Zanimljivo je i postojanje bunara – čige – pored koče koji je nedavno ponovno lociran i obnovljen.

U Orešcu su nekad Dobravčani imali brojne vinograde, ali je danas ostalo još samo nekoliko njih koji se aktivno obrađuju, dok su svi ostali zapušteni. Na inicijativu Antuna Benka i Općine Donja Dubrava započela je revitalizacija Ropačke steze s ciljem poticanja vinskog, kulturnog i avanturističkog turizma.

Ovo odredište biciklijade dogovoreno je na poticaj gospodina Benka kojemu kao i gospodinu Krušelju zahvaljujemo na domaćinstvu i upoznavanju s ovom zanimljivom crticom iz dobravske povijesti, poručuju iz Zeusa.

Ono kad sanjkaš s mačkama na ramenima pa one ispadnu više cool od tebe
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.