U Međimurju razotkriven kartel autobusnih prijevoznika

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izrekla je oko milijun kuna kazne krapinskom autobusnom prijevozniku "Presečki grupa" jer je sklopila dva zabranjena sporazuma s nekolicinom manjih prijevoznika (Rudi-express iz Mihovljana, Jambrošić tours iz Murskog Središća i Turist iz Sv. Martina na Muri), koji su za posljedicu imali stvaranje kartela i faktičnog ukidanja konkurencije na području Međimurske županije, piše Dnevnik.hr.


Kažnjeni su i manji prijevoznici, ali svi s iznosima manjim od 100.000 kuna, s obzirom da je Agencija utvrdila da je do nedozvoljenog udruživanja došlo na inicijativu "Presečki grupe".


"Inicijator Presečki grupa snosi najveću odgovornost za sklapanje tog sporazuma pa mu je stoga izrečena i najveća kazna, dok su svim sudionicima sporazuma u obzir uzete olakotne okolnosti s obzirom na vremensko i teritorijalno ograničenje sporazuma – odnosio se samo na područje Međimurske županije, a neke njegove odredbe nisu primijenjene u praksi", stoji u priopćenju AZTN-a.


Konkretno, početkom veljače 2011. sklopljen je Sporazum o poslovnoj suradnji, a mjesec dana kasnije i Ugovor o zajedničkom obavljanju županijskog linijskog prijevoza na području Međimurske županije. "Ti akti sadrže odredbe o izravnom utvrđivanju cijena javnog linijskog prijevoza na području Međimurske županije, međusobnoj podjeli tržišta u toj županiji, kontinuiranom usklađivanju politike nastupa na tržištu te usklađivanju i registraciji autobusnih linija i zajedničkom sudjelovanju u svim budućim natječajima za obavljanje usluge posebnog linijskog prijevoza učenika osnovnih škola u Međimurskoj županiji", pojašnjava AZTN.


Spomenutim je dokumentima prekršen Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, a kršenje je trajalo od 1. veljače 2011. do 9. listopada 2012. godine.


"Agencija je nesporno utvrdila kako su sporazumi sklopljeni na inicijativu Presečki grupe i to neposredno nakon što je na provedenom javnom natječaju, u konkurenciji s još pet prijevoznika, među kojima su bili i Rudi-express, Jambrošić Tours i prijevoznik Turist, Presečki grupa od Međimurske županije dobila svih 106 dozvola za obavljanje prijevoza na području županije.


Između potpisnika ugovora tako je pismeno utvrđen dogovor o jedinstvenim cijenama voznih karata i podjeli linija odnosno tržišta u točno određenim omjerima, kojeg su se oni u praksi i pridržavali", dodaje AZTN.


"Nedvojbeno je kako su se poduzetnici, umjesto uobičajenog tržišnog ponašanja, odnosno prihvaćanja rizika konkurencije, dogovorili o cijenama i podjeli tržišta, a na štetu korisnika svojih usluga, građana i učenika Županije jer su oni, bez obzira na veći broj prijevoznika i razlike u kvaliteti usluge, ipak plaćali iste cijene prijevoza koje je diktirao međusobni dogovor autobusnih prijevoznika.


U ovom slučaju radi se o dogovoru o cijenama, podjeli tržišta, zajedničkom planiranju budućih aktivnosti na tržištu koji je postignut između konkurenata odnosno poduzetnika na istom tržištu, a koji su Zakonom izričito zabranjeni. Dakle, radi se o sporazumu koji je zabranjen prema cilju pa njegov učinak i nije bilo potrebno dokazivati", stoji, između ostalog, u priopćenju AZTN-a.

Zrinka Cvitešić za RTL Danas o svojim stranim kolegama i novim projektima na kojima radi
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.