STRADALA DJECA Nesreće u Čakovcu i Svetom Jurju u Trnju

U proteklih nekoliko dana na međimurskim prometnicama dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su stradala djeca, pješaci.

Prva nesreća dogodila se u utorak, 14. ožujka oko 12 sati i 30 minuta u Čakovcu na Trgu Eugena Kvaternika, kada je 52-godišnja vozačica Ford Fieste, čakovečkih registarskih oznaka, naletjela prednjim dijelom vozila na dijete-pješaka, koje je pretrčavalo kolnik pored obilježenog pješačkog prijelaza.

>>> NESREĆA U Čakovcu auto naletio na dječaka i ozlijedio ga

Druga nesreća dogodila se jučer, 16. ožujka oko 15 sati i 40 minuta u Svetom Juraju u Trnju u kojoj je 20-godišnji 'mladi vozač' Opel Corse, čakovečkih registarskih oznaka, prednjim dijelom vozila udario u dijete-pješaka, koje je također neoprezno pretrčavalo kolnik bez da se prethodno uvjerilo da može priječi na suprotnu stranu na siguran način.

Na sreću u obje nesreće djeca (pješaci) su prošla s lakšim ozljedama.

- Skrećemo pažnju svim sudionicima u cestovnom prometu, posebice vozačima motornih vozila da obrate pažnju, posebice na naše najmlađe sudionike u prometu. Djeca ponekad zbog svoje razigranosti, nepažljivo prelaze kolnik. Vozači, kada primijetite djecu u blizini kolnika usporite i uz dodatan oprez upravljajte svojim vozila kako bi tako spriječili prometne nesreća u kojima stradavaju djeca.

Roditelje molimo da svoje mališane dodatno upozore kako je prometnica potencijalno opasno mjesto te da svako neoprezno i nepravilno kretanje kolnikom može imati kobne posljedice. Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako se pješak ne smije kretati, ni zadržavati na kolniku, već se mora kretati nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno prikladnom površinom pokraj kolnika.

Iznimno, kada ne postoje takve površine, pješak se može kretati kolnikom, ali što bliže rubu kolnika, i to na način kojim ne ometa i sprečava promet vozila (izvan naselja dužan se kretati uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja). Na kolniku je zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama (rolama).

Svakako, kolnik gdje oni postoje, potrebno je prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima, pažljivo i najkraćim putem te nakon što smo se uvjerili da to možemo učiniti na siguran način - poručuju iz međimurske policije.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Pucnjava u Utrinama: policija locirala počinitelja
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.