NEVJEROJATNO Iskopali rupu i opljačkali vrijedno arheološko nalazište

Jamu zakamufliranu drvenim oknom pronašli su arheolozi koji su danas počeli raščišćavati vrh grobnog humka, promjera oko 75 metara, kako bi započeli s arheološkim istraživanjima. - Ovo je prvorazredni skandal i kulturocid! - kaže za Večernji list dr.sc. Kovačević.

Nalazište je iz 6. stoljeća prije Krista i dosad je bilo samo djelomično istraživano. Prema prvim informacijama, netko je iskopao jamu duboku desetak metara na tom spomeniku nulte kategorije i opljačkao vrijedno nalazište.

Odmah je pozvana policija koja provodi očevid.

– Znam da je to vrijedno nalazište iz 500. ili 600. godine prije Kr., vjerojatno grob nekog velikana onog doba, ne zna se kojeg naroda. Zemljište je u privatnom vlasništvu, ima više vlasnika – kaže načelnik Mirko Magić.

Tumul Gomila u Jalžabetu, iz starijeg željeznog doba, trebao bi biti sustavnije istražen u sklopu međunarodnog, 2,5  milijuna eura vrijednog EU projekta "Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja", u kojem je Turistička zajednica Varaždinske županije partner Institutu za arheologiju. 

U sklopu projekta trebao bi biti održan i trotjedni istraživački kamp. Netko je, očito, preduhitrio istraživače.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Erdogan u BiH poslao važnu poruku da je spreman prkositi Zapadu
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.