ČAKOVEC Uvozio rabljena vozila i 'zaboravio' platiti 18 milijuna kuna poreza

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana u dobi od 60 i 53 godine te jedne tvrtke zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine, pranja novca, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Prvookrivljeni zastupnik tvrtke iz Čakovca od siječnja 2013. do svibnja 2014. nije obračunao porez na dodanu vrijednost za rabljene osobne automobila iz Češke, Italije i Njemačke vrijedne više od 14 milijuna kuna, neosnovano je odbijao pretporez za usluge koje nisu bile obavljene i propustio obračunati porez na dobit za isplate gotovine sa žiro računa, čime je izbjegao plaćanje 18 milijuna kuna poreznih obveza.

Obojica su od siječnja do rujna 2014. godine u poslovnim knjigama evidentirali fiktivne ulazne račune i račune za isporuku građevinskog materijala, koje je drugookrivljenik platio prvookrivljenikovoj tvrtki iako je znao da roba nije doista isporučena. Prvookrivljenik je potom podigao uplaćen novac i jedan dio zadržao za sebe, a ostatak predao drugookrivljeniku. Time su nezakonito uzeli oko 100.000 kuna.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Oslobođen mladić koji je vikao 'HDZ lopovi, lopine': 'To je bio pokušaj ušutkavanja'
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.