ŠTO UČINITI kada vas udari vozač koji je je nesposoban za vožnju?

Probudili ste se s glavoboljom? Vjerojatno ćete, ako imate kome, upravljač prepustiti drugom vozaču i nećete se prisiljavati na vožnju ako se niste u stanju posve posvetiti prometu. A samo vas boli glava!

Zamislite sada vozača koji nakon moždanog udara hodati može samo uz pomoć medicinske hodalice, pa uz pomoć te hodalice dođe do automobila, ubaci hodalicu na stražnju klupu, sjedne za upravljač i – vozi! I zamislite dalje liječnika koji policiji nije prijavio da njegov pacijent više nije u stanju voziti automobil, osim možda onaj prenamijenjen za osobe s invaliditetom.

Pa onda zamislite policajca koji takva vozača ne isključi iz prometa i ne pošalje ga na izvanredni liječnički pregled. Ne morate dugo zamišljati jer i takvi vozači, i takvi liječnici, i takvi policajci tu su, u našoj blizini.

Na žalost, ovi prvi nerijetko su u automobilu pokraj našeg. Naime, gore opisani slučaj nije izmišljen – svjedočili smo mu. O njemu smo obavijestili i MUP, iz kojega su obećali istražiti tko je odgovoran za konkretan propust. No, ovdje ne spominjemo ime vozača zato što on nije jedini vozač koji pogrešno misli da može voziti te zato što su, osim njega, za taj opasan propust mnogo odgovorniji liječnik i policajac.

Sada možemo raspravljati o pravima pacijenata, o obvezi liječnika da trećoj osobi ne odaje informacije o pacijentu, ali što je s pravima ostalih vozača čije živote ugrožavaju nesposobni vozači na cesti? Što je s pravom djeteta da sigurno prijeđe cestu, a ne da ga pregazi vozač kojemu umrtvljeni refleksi nisu dopustili da automobil zaustavi na vrijeme?

– Zakonska je obveza liječnika prijaviti osobu koja zbog bolesti više nije sposobna voziti. To treba reći i tome vozaču i policiji. Zažmiri li policajac na takav slučaj, to je teška povreda radne discipline. Pasivnost često i dovodi do prometnih nesreća – upozorava Krunoslav Ormuž, sudski vještak za promet.

Dakle, vozaču kojeg ošteti vozač koji za upravljačem nije ni smio biti savjetujemo da tuži i tog vozača i liječnika i nadležnu policijsku upravu. Jer, odgovorni su svi. A svi žmire. Vjerojatno se ne ispisuju često propisane kazne u visini do 15.000 kuna.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Sevkin hit "Kao" ruši sve rekorde na YouTubeu, a ona uživa u Americi uživa s velikim facama
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.