S PRVIM VIKENDOM u srpnju stižu i gužve

Prvi vikend u srpnju, donosi nam nove gužve na naše prometnice, srpanj i kolovoz mjeseci kad se je na našim prometnicama velik broj turista koji će svoj odmor provesti u našoj državi ili prolaze kroz Hrvatsku kako bi došli do svojih ljetnih odredišta.

Najčešće se putuje vikendima, od petka u popodnevnim satima do nedjelje u večernjim satima, ali se mijenjaju navike putovanja, kako bi se izbjegle velike gužve koje su uobičajene vikendima, pa mnogi za svoje putovanje biraju dane u tjednu, a osobito ponedjeljak.

Najveći priljev vozila, mogući zastoji i usporena vožnja očekuju se u petak, 30. lipnja, u poslijepodnevnim satima, u subotu, 1. srpnja, tijekom cijelog dana, a osobito u jutarnjim satima (od 6 – 12 sati), te tijekom nedjelje, 2. srpnja, tijekom cijelog dana. Ovog vikenda u velikom dijelu europskih zemalja (Austrija, Belgija, dio Švicarske, Slovačka, Češka i dio Njemačke) počinju ljetni praznici, a dio turista iz tih zemalja tradicionalno se odmara na Jadranu.

Najgušći promet očekuje se na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko, na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići), na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera), na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija), u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu i turističkim središtima na našoj obali.

Vrijeme će nam tijekom predstojećih dana (izvor DHMZ) biti sklonije nego proteklog vikenda kada su bile visoke temperature i olujno nevrijeme koje je dovelo do velikih problema tijekom nedjelje u povratku s odmora.

Dugotrajna putovanja osobito teško padaju maloj djeci, starijim ljudima, kroničnim bolesnicima, ali i zdravim ljudima koji na put kreću nakon cijelog dana kojeg su proveli u uredu. Vrlo je važno odmarati se tijekom vožnje, najbolje svakih 2 sata. Na autocestama je dovoljno odmorišta s ili bez popratnih sadržaja na kojima možemo protegnuti noge, udahnuti svježeg zraka i osvježiti se.

Ukoliko putujemo s kućnim ljubimcem, najčešće je riječ o psu, važno je da se češće zaustavljamo, kako bi se pas prošetao i popio vode. Uz sebe uvijek moramo imati papirnate ručnike ili vlažne maramice jer je prioritet da iza sebe ostavimo čisti okoliš.

Nemojte hraniti psa tijekom vožnje i nikako ga ne ostavljajte samog, zaključanog u vozilu jer temperatura unutar vozila nakon 10 minuta može biti pogubna za kućnog ljubimca kao što se to može vidjeti na slici koju su pripremili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.


Izvor:
HAK.hr

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Test Špiček
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.