RAT PROTIV DIZELAŠA Na servis preko 12 milijuna vozila

Njemačko ministarstvo prometa namjerava s cesta povući više od 12 milijuna dizelaša i poslati ih na servis o trošku proizvođača. Dio je to kampanje kojom njemačka vlast želi smanjiti emisiju štetnih NOx čestica prije izbora najavljenih za kraj rujna, piše portal Index.hr.

Ovom inicijativom naložit će proizvođačima da na spornim automobilima modificiraju nadzor rada motora, posebno onaj dio softvera koji regulira emisiju štetnih čestica. Postavljen je i jasan cilj, a to je smanjenje emisije Nox čestica za 25%.Procjenjuje se kako će popravak milijuna dizelaša autoindustriju stajati i do 2,5 milijardi eura, a konačno rješenje će sasvim sigurno biti obznanjeno prije jesenskih izbora.

O opasnostima ispušnih plinova dizelaša na ljudsko zdravlje počelo se snažno govoriti nakon što je u javnost stigla informacija kako Volkswagen ugrađuje u svoje modele sustave koji dopuštaju višestruko veću emisiju štetnih Nox čestica. Uslijedila je jedna od najvećih afera u povijesti autoindustrije čije posljedice će Volkswagen osjećati još godinama.

Sada su pod povećalom svi, a rat protiv dizelaša se vodi na svim razinama. U Njemačkoj, ali i Francuskoj i Velikoj Britaniji, dizelaši su definitivno došli na loš glas. Najavljuju se zabrane ulaska u određene (urbane) zone, a prve posljedice se već osjete u prodaji – tradicionalno naklonjena dizelašima Europa sada im okreće leđa .

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Zagrebački dobročinitelj: kad vam parkirano vozilo završi nasred ceste, pojavi se ON i spasi stvar
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.