OVO SU NAJLOŠIJE i najbolje ljetne gume za ovu sezonu

S višim temperaturama aktualizira se problematika zamjene guma, a cijena nije uvijek presudna u pronalaženju optimalnog rješenja.

Veliki test ljetnih guma tradicionalno nam donosi HAK u suradnji sa europskim partnerima, a ovaj puta provjerene su dvije dimenzije, tržišno vrlo zanimljive. Prije samih rezultata vrijedi reći kako je sustav ocjenjivanja obuhvatio pet segmenata, i to performanse na suhoj (20% ocjene) i mokroj (40%) podlozi, buku (10%), utjecaj na potrošnju goriva (10%) i trajnost (20%). Krenimo redom.

195/65 R15 V
 
Radi se o izuzetno popularnoj veličina guma, koja je itekako zastupljena na našim cestama. Ovu dimenziju danas koriste gotovo svi kompaktni modeli, kao i ostali modeli iz sličnog cjenovnog razreda.

Iako je testirano 16 guma niti jedna nije osvojila izvrsnu ocjenu, ali je zato njih pet vrlo preporučljivo, a tek se jedna djelomično preporučuje, ona iz GT Radiala. No, puno je zanimljivije da se u odabrano društvo renomiranih proizvođača probio i jedan manje poznati brand, Esa-Tecar sa svojim proizvodom Spirit 5 HP. Pobjednik testa je Pirelli Cinturato P1 Verde s najboljim ukupnim rezultatom.

Što se ostalih guma tiče vrijedi pravilo da što je guma trajnija to je lošija na mokroj podlozi. Stoga, ukoliko tražite gume koje se odlično ponašaju na mokrom budite spremni na nešto više trošenje istih. U odnosu na prethodna ispitivanja trajnost guma je u pravilu pala, pa manje od polovice testiranih proizvoda može prijeći više od 30.000 kilometara.
 
215/55 R16 H
 
Radi se o najpopularnijoj dimenziji u segmentu kompaktnih SUV-ova, a koriste ju modeli od Audija Q2 do VW Tiguana.  Ovdje također nema odlikaša, dvije su gume ocijenjene kao vrlo preporučljive, 11 se može preporučiti, jedna guma djelomično se preporučuje, a jedan model pao je na testiranju i zaradio neprolaznu ocjenu, i to Yokohamin Geolandar.

Posebna pozornost kod ove dimenzije posvećena je oznaci M&S koju je na sebi imalo šest kandidata, a koje proizvođač nudi pod ljetnom gumom. Od njih samo dva proizvoda, Barum i General, pokazuju zadovoljavajuće karakteristike na snijegu.


 
Najboljim gumama pokazale su se Goodyear EfficientGrip SUV i Cooper Zeon 4XS Sport. Na začelju su dvije gume renomiranih proizvođača, a najveća mana su im katastrofalna svojstva na mokroj podlozi. Očekivano, ove su gume najtrajnije, prenosi portal Index.hr.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Devedesete: Kombinacija u zelenom
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.