NEKI VOZAČI TO NE ZNAJU Kako pravilno koristiti svjetla za maglu?

U zimskim mjesecima, a posebno u kontinentalnom dijelu Hrvatske učestala je pojava magle. Ona je jedan od najopasnijih uvjeta vožnje upravo zbog višestruko smanjene vidljivosti i teže procjene udaljenosti vozila. Pomoć dolazi u vidu svjetala za maglu kojima su danas, kako sprijeda, tako i straga opremljeni svi novi automobili.

Prednja su obično smještena nisko i u kutevima auta te njihov snop ne doseže daleko, već osvjetljava rubove ceste kako bi olakšali vozaču da zadrži putanju. Stražnja su često neparna, obavezno s lijeve strane auta i služe za 'označavanje' vozila, odnosno kako bi vas na vrijeme mogli uočiti oni koji vam se približavaju.

Zvuči jednostavno, no zakon je malo manje precizan. U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u članku 108. navodi se kako se svjetla za maglu na motornim i priključnim vozilima smiju upotrebljavati samo u slučajevima smanjene vidljivosti, no ne i precizira što točno podrazumijevaju uvjeti smanjene vidljivosti. Iz iskustva se preporučuje paljenje svjetala za maglu kad je vidljivost manja od 50 metara, a takve su situacije na sreću ipak rjeđe.

Osim pravog trenutka paljenja svjetala još je važnije isključiti ih pravovremeno. Naime, zbog njihova jakog intenziteta često mogu zaslijepiti ostale sudionike u prometu, upozorava portal oryx-asistencija.hr.

Korištenje stražnjih svjetala za maglu u slučaju kada nema magle kažnjivo je novčanom kaznom od 300 kuna. Vozite li u koloni, obavezno ugasite prednja svjetla za maglu, a stražnje gasite čim se iza vas pojavi drugo vozilo.

Pravilna upotreba svjetala za maglu još je jedna karakteristika dobrog vozača, stoga razmislite kako i kada ih sljedeći puta budete koristili.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Kako biste reagirali da na ulici vidite fizičko zlostavljanje žene? evo kako su reagirali Zagrepčani
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.