KAMERE NA CESTAMA vide sve, kazne stižu brže no prije

Umjesto nakon nekoliko mjeseci, kao što je bio slučaj u 2016., od početka ove godine kazne za prometne prekršaje počiniteljima koje snimi neka od kamera duž prometnica na područjima Zagrebačke, Osječko-baranjske, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Varaždinske i Karlovačke policijske uprave stizat će već nakon nekoliko dana. Plan je to Ministarstva unutarnjih poslova, koje kani automatizirati procesuiranje prometnih prekršaja izradom aplikacija.

One će u sustav uvezati postojeće uređaje, kao i one koji će u međuvremenu biti nabavljeni. A u sljedećoj 'rundi' nabave kamera za nadzor brzine, koje se uglavnom postavljaju na stupove javne rasvjete. MUP će fiksnim radarskim uređajima s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR) najprije pokriti Jadransku i Podravsku magistralu te pojačati pokrivenost na državnoj cesti D1.

Prema postojećim propisima koji će i dalje ostati na snazi, obavijest o prekršaju prema snimljenoj registraciji dostavlja se vlasniku vozila i od njega se traži da dostavi ime osobe koja je njime upravljala. Obvezan je odgovoriti u roku osam dana, nakon čega se izdaje obvezni prekršajni nalog ili optužni prijedlog prekršajnom sudu. Ako vlasnik u zadanome roku ne odgovori tko je vozio samo za taj prekršaj slijedi mu kazna do dvije tisuće kuna. K tomu, bit će kažnjen i zbog prekršaja prema Zakonu o sigurnosti u cestovnome prometu, jer je presumpcija da je on vozio.

Automatiziranje procesuiranja prometnih prekršaja u prijevodu znači da će sustav samostalno prepoznati, slati obavijesti i prekršajne naloge.

Kolika će to biti investicija u ovome je trenutku teško reći, no predviđena modernizacija policije financirat će se iz sredstava Nacionalnoga programa sigurnosti cestovnoga prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2011. do 2020. godine, iz kojih je i dosad financirana nabava uređaja za nadzor brzine kretanja vozila (280.000 kn svaki), što uključuje i fiksne kamere sa sustavom za automatsko očitavanje registarskih pločica.

Bili puni ili prazni, ormarići za kamere otporni su na metke iz vatrenoga oružja, vodu, prašinu i temperaturu od -20 do 60 stupnjeva i imaju protuprovalnu bravu. Za oštećivanje ovih uređaja, sukladno odredbama Kaznenoga zakona, može se izreći kazna zatvora u trajanju do pet godina.

Osim kamera, automatizacijom procesuiranja prometnih prekršaja u sustav će biti umreženi i drugi uređaji za nadzor brzine, poput lasera, pa će se tako na serveru naći snimke prebrzih vozača, onih koji su prošli kroz crveno svjetlo na semaforu, onih koji su vozili unatoč tomu što im je istekla vozačka ili prometna dozvola, onih koji su vozili ukradeni automobil...

Unapređivanjem policijskog sustava predviđeno je i da će građani sa 'čestitkom' o počinjenom prekršaju dobiti i kod, kako bi fotografiju svoga prekršaja mogli provjeriti na serveru, piše Autostart.24sata.hr.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Ljubičasta dijeta ili dijeta pet šaka: Što o kontroverznim dijetama misli žiri showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'?
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.