KAKO PRAVILNO voziti kroz kružni tok?

Vozeći se svakodnevno ili povremeno kroz kružne tokove morate biti skoncentrirani kao da ste u bolidu Formule 1. Ne zbog jurnjave, nego zbog toga što velika većina vozača ne zna osnovne propise vožnje u kružnome toku. U većini slučajeva nitko ne zna kada će netko i gdje izaći iz njega.

Program edukacije o vožnji po kružnim tokovima? Da, i to postoji, hvalabogu, a činilo se kao šala kada ga je na sastanku čelnika Primorsko-goranske županije najavio župan Zlatko Komadina. Program je pokrenut jer se mnogi vozači ne snalaze na 'običnim', a kamoli dvotračnim tokovima. Posve je sigurno kako bi šest osnovnih pravila vožnje u kružnome toku, kada bi ih sudionici u prometu poznavali i primjenjivali, spriječilo stradavanje mnogo ljudi, velike štete, ubrzalo promet, uštedjelo novac...

Ni mediji puno ne doprinose razrješenju problema koji je u suvremenom svijetu nepoznat ili zanemariv.

Pravila prometovanja u kružnome toku:

- Promet se odvija u kružnome smjeru, obrnuto od kretanja kazaljke na satu – sukladno prometnome znaku „kružni tok prometa“.
- Na svim kružnim tokovima vozila koja se nalaze u kružnome toku imaju prednost prolaska ukoliko prometnim znakovima nije drukčije određeno.
- U kružni tok se ulazi bez pokazivača smjera.
- U kružnome toku se ne koristi lijevi pokazivač smjera.
- Prije izlaska iz kružnoga toka obvezno se desnim pokazivačem smjera obavještava druge sudionike o namjeri izlaska. To je važno, kako onome tko vaš prolazak čeka da bi se uključio, tako i onome iza vas, koji kani skrenuti i očekuje vaš brži odlazak.
- Zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje i u kružnome toku i u zoni kružnog toka.

Cijeli tekst o problematici vožnje kroz kružne tokove možete ptočitati na portalu Autostart.24sata.hr.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

U Direktu nam je svirala najbolja hrvatska violinistica - mlada violinska diva Katarina Kutnar
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.