IMA LI U HRVATSKOJ prometne kulture?

Prometna kultura, nešto što mnogi od sudionika u prometu na našim cestama nemaju niti su čuli za to. Gotovo svaki dan događaju se slučajevi u kojima kakav nervozni vozač (čitaj osoba koja to nije u pravom smislu te riječi) gestikulacijama popraćenim psovkama izražava svoje nezadovoljstvo potezom drugog sudionika u prometu. Stvar možda i ne bi bila toliko opasna ali kad se u obzir uzme činjenica da je isti spreman izaći iz vozila i fizički napasti drugog vozača stvari postaju ozbiljne.

Međutim, cijela priča se dodatno zakomplicira činjenicom da mnogi od vozača (dokazano!) nemaju ni mrvicu pažnje i osjećaja kad npr. cestom prolazi hitna pomoć ili pak vatrogasci. S policijom je nešto druga priča i hrabrost 'genijalaca' za volanom vrlo brzo ispari kad se iza njih pojavi policijsko vozilo. Ne treba posebno naglašavati slučajeve u kojem isti genijalci voze kao da su jučer izašli iz autoškole kad je u blizini policijska patrola, a nakon što je prođu nastavljaju s divljanjem po cesti.

Problem nije samo agresivnost i nekultura vozača automobila već i pješaka, biciklista, vozača biciklista, a da se ne govori o akrobacijama i nekulturi vozača drugih prijevoznih sredstava. Tako je na primjer u istraživanju provedenom u jednom od gradova Hrvatske gotovo polovina pješaka prelazila cestu gdje to nije smjela i tako ugrozila sebe ali i druge.

Međutim to nije sve. Koliko puta vam se dogodilo da u mraku susretnete osobu koja hoda uz rub ceste (ili po njoj) u tamnoj odjeći bez reflektirajućeg prsluka? Prolazak kroz crveno svijetlo na semaforu za pješake postaje standard o kojem ne treba posebno pisati, piše portal Automobili.dnevnik.hr.

Treba spomenuti i bicikliste koji ponekad i nisu toliko ugroženi koliko se misli već oni ugrožavaju druge. Tko još silazi s bicikla prilikom prelaska zebre? Dokazano je da Hrvati baš i ne znaju kako voziti bicikl na ispravan način, a što se može potkrijepiti činjenicom kako brojni biciklisti i dalje voze bez reflektirajućih prsluka (problem je tim gori što se često radi o djeci), na bicikle vješaju sve i svašta počevši od komada drva pa do sanduka pive (da, Hrvatska nisu samo veliki gradovi već i manje sredine gdje je ovo čest slučaj).

Prometna kultura je vrlo širok pojam unatoč uvriježenom mišljenju kako je to samo dopuštanje drugom autu da ga propustite prvog ili pak propuštanje pješaka preko pješačkog prijelaza.

Jedan od zanimljivijih videa koji kruže bespućima interneta, a koji donosimo u nastavku, prikazuje disciplinu vozača u sklanjanju s ceste kako bi pomoć mogla proći do mjesta nesreće. Osim ovog, postoje i brojni drugi slučajevi koji prikazuju kako bi se zaista trebalo ponašati u prometu.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Pretvorite mobitel u joystick uz PS4 i PlayLink
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.