HARAČ Osim na cestarinama, država nas dere i na gorivu

Austrijski prometni klub (Verkehrsclubs Österreich - VCÖ) izradio je studiju u kojoj su usporedili cijene goriva u članicama Europske unije i Švicarskoj u odnosu na one u Austriji, objavio je bečki dnevnik Der Standard. Istraživanje VCÖ-a ujedno pokazuje i kako stoji Hrvatska s cijenama goriva u odnosu na ostatak Europe. Ne treba zaboraviti jedan ključan podatak, a to je da velik dio cijene litre goriva u Hrvatskoj odlazi na visoke trošarine, čiji iznos određuje država.

U Hrvatskoj, prema izračunima VCÖ-a, litar dizela košta 1,2 eura, što je ista cijena koju se plaća i u Njemačkoj. No dizel je zato jeftiniji na benzinskim crpkama u 11 članica Europske unije, i to u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji, Španjolskoj, Litvi, Latviji, Poljskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i Luksemburgu, u kojem litra dizela košta vrlo povoljnih 0,95 eura.

Utjeha onima koji kupuju dizel u Hrvatskoj može biti ta da je on skuplji u 13 članica Europske unije, a najskuplji u Švicarskoj, čak 1,41 euro po litri ovog automobilskog goriva. Dizel je prilično skup i u Italiji i Švedskoj (1,35 eura) te Velikoj Britaniji (1,34 eura), prenosi portal Index.hr.

Kada je riječ o eurosuperu, ako želite u Hrvatskoj kupiti 50 litara tog goriva, prema izračunu Austrijskog prometnog kluba trebate platiti 64 eura, odnosno u Hrvatskoj je litra eurosupera oko 1,28 eura. Jeftinije od toga ćete proći u 13 članica Europske unije, a to su Slovenija, Slovačka, Španjolska, Estonija, Austrija, Češka, Luksemburg, Litva, Latvija, Mađarska, Poljska, Bugarska i Rumunjska. Primjerice, u susjednoj Mađarskoj litra eurosupera se plaća 1,11 eura. Ako kupite 50 litara eurosupera, dakle za mnoge modele automobila pun rezervoar goriva, u Mađarskoj je to 8,5 eura jeftinije nego u Hrvatskoj, što indirektno svjedoči o tome koliko se Hrvatskoj isplatila prodaja Ine mađarskom MOL-u.


U Poljskoj je litra eurosupera tek 1,04 eura, a u Rumunjskoj 0,99 eura, dakle značajno manje nego na hrvatskim benzinskim crpkama. Eurosuper je skuplji u 12 članica Europske unije i Švicarskoj u odnosu na Hrvatsku.

Najskuplji je u Nizozemskoj, u kojoj se za litru mora platiti 1,52 eura te u Italiji, u kojoj litra eurosupera košta 1,5 eura. Zanimljivo, odmah ispod njih je Grčka, u kojoj za litru eurosupera trebate platiti 1,48 eura. Eurosuper je još skuplji u Finskoj, Danskoj, Portugalu, Švedskoj, Irskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Belgiji, u kojoj eurodizel košta 1,3 eura po litri.

U svakom slučaju, građanima Hrvatske, kada je riječ o bliskim zemljama, najviše se isplati natočiti gorivo u Mađarskoj i Austriji. S druge strane, svatko tko putuje u Italiju mnogo će povoljnije proći ako do vrha napuni spremnik goriva u Hrvatskoj.

Besplatnu eMedjimurje.hr aplikaciju za Android možete preuzeti klikom ovdje, a za iPhone ovdje.

Vodimo vas u Mallorcu: naš reporter se među prvima provozao najnovijim Golfom
Sorry, tvoja verzija web preglednika više nije podržana.

Za pristup portalu, a i zbog sigurnosnih razloga molimo te da nadogradiš svoj preglednik na najnoviju verziju.